Gondolom a 19-es itt a mustfokot jelenti, de ennek a kérdésed szempontjából nincs sok jelentősége.
Fejtened majd akkor kell, ha a must valamellyest letisztult.
De ezt meg kell hogy előzze a kiforrt borod lekénezése, ami a tisztulást nagyban elősegíti.
Azt írod, hogy a zajos erjedés zajlott le. Ezt még követi változó időtartamig egy utóerjedés, ami a teljes kiforrásig vagy egyéb okokból a forrás leállásáig tart. Ha száraz bort szeretnél, akkor a kénezéssel várd meg míg a forrás teljesen leáll, hiszen a kénezés általában a forrást leállítja. Ha inkább az édes, félédes borokat szereted, akkor már kénezheted is.
A kérdésedből ítélve a musttal, borral nem vegyészkedsz, természetes módon szándékozol bort előallítani.
A fejtés idejét sok tényező befolyásolhatja, számomra elsődleges a savak szintje.
A kevésbé savas mustokat korábban, a savasabbakat később fejtem, lévén az a vélekedés, hogy a seprő a durva savakat nagymértékben képes tompítani.
Manapság az az elterjedt módi, hogy a borokat minél hamarabb fejtik és a savak beállítására különféle savtompítási eljárást alkalmaznak, amikről bőven olvashatsz, ha veszed a fáradságot és előre olvasol a topicban.
Remélem valamelyest segítettem.