Bár ne kéne "durrogtatni" még így se! De akkora kavarc van itt a fejekben, hogy valami félelmetes.
Míg az orvosi rendelőben várakoztam, a faliújságot olvasgattam. Volt ott kitéve a netről egy cikk, végigolvastam, de nem jegyeztem meg szóról-szóra, nyilván arra figyeltem elsősorban csak, hogy hol is találhatom meg majd, ha hazaértem. Sajnos egy zárt orvosi portálról volt kinyomtatva, vagyis közönséges halandó máshol nem olvashatja... Na, mindegy. A TB magánosításáról volt szó, a piaci biztosítókról. Nagyon sok okos dolgot írt le az illető orvos (a nevét sajnos szintén nem jegyeztem meg, csak hogy a Védegylet munkatársaként jegyezte a cikket), de volt benne egy olyan kitétel, ami szerintem azt mutatja, hogy valami félelmetes értékrend-tévesztés, hitvesztés és átgondolatlanság van a fejében. A lényeg, ami megütötte a szememet, az az volt, hogy miután logikusan végigvezette a társadalom tüneteit, és kifejtette, hogy a modern orvoslás egyre drágább dolog (már ez is érdekes megjegyzés, hiszen ami modernebb, az hatékonyabb kellene legyen, költségoldalon is, szerintem), megállapította, hogy a piaci biztosítótól függő orvos bajban van, mert minden gyógyításra kiadott forinttal a biztosító nyereségét csökkenti. Mintha elfelejtete volna, hogy a legdrágább az, ha nem gyógyítják, hanem gyógyítgatják a beteget! Mintha nem hinne abban, hogy a korszerű és szakszerű ellátás hamarabb vezethet a beteg gyógyulásához és a munkaképességének a helyreállításához! Mintha nem tudná, hogy a nyereség nem csak a költségektől, pláne nem a pillanatnyi költségektől függ, hanem a bevételoldaltól is! Félelmetes volt számomra, hogy egy közel kétoldalnyi, logikus szakmai és szociális fejtegetést, és lényegében akár általam is felvállalható véleményt hogyan döntött romokba egy buta félelemből, átgondolatlanságból vagy nem is tudom miből fakadó megállapítással. Az az egy mondat teljesen visszájára fodított mindent a számomra, amit korábban írt, mert kibújt a szög a zsákból: nem az a gondja, hogy csökken a társadalmi szolidarítás, hanem hogy a piaci biztosító szükségszerűen elvárja a hibátlanabb, hatékonyabb, és NEMPAZARLÓ orvoslást! Ő azzal a mondattal összemosta a hatékonyságot és a rövidlátó zsugoriságot. Pedig bárki, aki piacon élő vállalkozást vezet, pontosan tudhatja, hogy már középtávon sem a kifizetések minden áron való visszafogása az eredményes gazdálkodás lényege, hanem a kiadások és bevételek megfelelő arányát kell biztosítani. Márpedig ez a TB-nél éppen nem a betegek "olcsó" gyógyítását jelenti, hanem az emberek egészséges és munkaképes állapotának fenntartását, szükség esetén mielőbbi visszaállítását.
És mivel előzőleg annyira világos gondolkodást mutatott, nem tudok másra gyanakodni, mint hogy a köreikben annyira elterjedt valami téves előítélet, hogy az a jó végkövetkeztetés levonásában márteljesen gátolja őt.