Átfutottam.....
És ennek ellenére japán az egyik legjobban túlnépesedett ország, annak ellenére, hogy "kicsi" a mérete :-)
Ettől függetlenül az ázsiai országokban évszázadok óta fogyasztják, és nem igazán látszik meg rajtuk a kártékony hatás.
Lehet, hogy elbagatellizálom a dolgot, de szerintem ez egy összeesküvés elmélet, amit olyanok terjesztenek, akiknek a szója termesztése és fogyasztása gazdasági hátrányt okoz.... Valami olyasmi mint amivel a sztívia elterjedését akadályozzák az európai kultúrkörben.
Amennyi szóját egy átlag magyar fogyaszt, az gyakorlatilag jelentéktelen.... ráadásul egyik-másik "mérgező" anyaga az egyszerű babban is előfordul, és főzés hatására valóban nem tűnik el 100%-ban, de a megmaradó rész jelentéktelen ahhoz képest, amit egy pohárnyi csapvízzel (vagy bármely víz (vezetékes ivóvíz) hozzáadásával készült termék 20dkg mennyisége) elfogyasztunk. Tekintve arra, hogy odahaza néha igencsak klórszagú a víz..... ahhoz képest a szójatej üdítőitalként hat a szervezetre :-)
Aki nem veti meg a húst, esetleg májat is fogyaszt annak a figyelmébe ajánlom, hogy a máj (és a vese) elfogyasztása bármely feldolgozott formában 10dkg-ként annyi mérget tartalmaz, mint 2kg nyers szója..... és mégis élek, él az összes rokonom, és ismerősöm is....
Szóval a rémhírterjesztés, befolyásolás magasiskolája a cikk.... :-)