Catkiller, tetszenek nagyon a hozzászólásaid. :-) Persze a többieké is. (A topicnyitó viszont nagyon eltűnt...)
Györgyi, a nevelés úgy értendő, hogy szó szerint megtanítják az iskolában. Ennél sokkal nagyobb hatású a már említett szocializáció, amikor nem vagy csak némileg tudatosan szívjuk be a környezetünk + manapság a könyvek, tv, reklámok stb adta mintákat. (A szociológia egyébként roppant izgalmas tudomány - elfogult vagyok - és nagy kár, hogy nem kap nagyobb teret a népszerű tudományos ismeretterjesztésben. Hihetetlen sok dolog van, amit "természetesnek" tekintünk, pedig nem az, nagyon izgalmas felismerések születtek, csak egy belterjes szakmán kívül nem tud róluk senki.)
Amin én pl. ki vagyok nagyon akadva, amikor minden újság címlapjáról az harsog, hogy mennyire jó a sztármamáknak otthon lenni és h ők a nap 24 órájában boldogok. Az ő gyerekük sose nyűgös és nekik soha nincs elegük.
Az pedig egyáltalán nem egy "természetes" szokás hogy az anya otthon ül egymaga a gyerekeivel. Régen nem egy személy, hanem a nagycsalád volt otthon és az anya is visszatért szülés után a földekre ill. a munkájához. Továbbá olvastam egy elég brutál könyvet arról, h Franciao.-ban milyen gyorsan és milyen teljes körűen elterjedt az 1700-as években a kisgyerekek dajkaságba adásának szokása (az elit rétegektől a munkásokig) hihetetlen magas halálozási mutatókat hozott ez magával, akkor és ott mégis ezt tekintették "természetesnek":
A férfiak számára pedig - én a férjemen is ezt látom - még sokkal nagyobb fenyegetés, ha a társ. szemében nem elég férfiasak. (Ahogy vki írta: aki gyesen marad, annak a farka is lekonyul. :-)) Na meg miért vállalnak olyan dolgot magukra, ami társadalmilag egyáltalán nem elismert, csak az anyák napi szólamokban van elintézve?