Alakul a dolog :)
Szóval a hektáronkénti hozamra rá kell még terhelni azt a cirka 65ezer forintot a telepítés költségre... és akkor még barátian számoltam, mert a 40 éves feltételezett élettartam alatt ugye 4 évig nem terem a szőlő, viszont munka van azért vele.
Szóval a hozamtól függően a telepítési költség úgy 20-30 forinttal is meg tudja dobni a minőségi bor költségeit... és akkor a földet ugye még ingyen kaptuk :)
A hordók tíz éves cseréjével/felújításával nagyjából egyetértek, de ez tényleg nem olyan rettenetes költség 10 évre leosztva, de azért ez is meglátszik a bor árában.
"te mit tapasztál, hol van a lehető legjobb és az egy fokkal már gyengébb határa?"Szerintem sok múlik azon, hogy áztat-e az ember avagy sem, illetve azon, hogy mennyire száraz a szem. Az 50-60% mindenestre szerintem is egy általánosan jó tartomány. Nehéz ökölszabályt mondani, mert az időjáráson is és a fajtán is sok múlik, hogy mennyit lét érdemes kinyerni.
Régen nagyapámnál néha szárazra préseltük a pogácsát, sőt lazítás után is újrapréseltük és mégis jó lett a bora az öregnek...de ő nagyon keveset csinált csak családi használatra és ahozam így is plusz/minusz 50%-kal ingadozott évjárattól függően.
A minőségi bortermelésnél a lékinyeréssel szerintem kompenzálni lehet a kevésbé kedvező évjárathatást, természetesen mennyiségi kompromisszummal. Tehát a minőség aránylag stabil, de a hozam változik. Ez is egy olyan rizikótényező ami forintosítható. Ha egy hektárról idén 5000 palackot csinálunk és jövőre agy tucat ok miatt csak 3000 palack jön le, akkor tulajodnképpen 4000-es átlaggal kell számolni.