Kedves Catkiller!
Te valamit nagyon felreertesz. En nem arrol beszelek, hogy a nok ne dolgozzanak, stb. Hanem arrol, hogy nagyobb bennuk a hajlandosag, hogy otthon maradjanak. Es ha elmennek dolgozni, sok esetben akkor sem azert, hogy vilagrengeto dolgokat csinaljanak, hanem azert, hogy felnottek kozott legyenek, ne kelljen otthon lenniuk, stb. Szerintem a ferfiakat pedig hajt valami, hogy valamit alkossanak, felfedezzenek, stb. Nem egy noi ismerosomnek van olyan allasa, hogy ott elvan, mint a befott, sok szabadsaga van, el tud jonni, amikor szeretne, stb. Miert fontos ez a nonek? Azert, mert a csalad megis fontosabb, mint a munka. Tehat ha dolgozik is egy no, sok esetben olyan munkat valaszt, ami mellett azert tud idot szakitani a csaladra. Eppen nemreg mondta az ugyvedem, hogy ha lesz targyalas, akkor azert telefonaljunk mar oda, mert sok esetben a bironok nem jellenek meg, mert beteg a gyerekuk. Egy ferfi mikor nem megy be a munkahelyre ilyen indokkal? (nem azt mondom, hogy nincs erre pelda, csak ritka. Es latod, az ugyved is ugy mondta, hogy biroNO, nem ugy, hogy biro).
Amerikaban pedig sok esetben nem abbol all a nem dolgozo nok elete, hogy mosnak es foznek. Ha jol keres a ferjuk, akkor a szuloi munkakozossegbe tevekenykednek, osztalykirandulasokra jarnak, kulonbozo board-okban ulnek, onkenteskent dolgoznak a muzeumokban, stb. es persze fizetnek takaritot-babysittert,
" Még nem változott, ami nem azt jelenti, hogy nem is fog. Elég fiatal még az ezirányú változás. "
Haaaat...Milyen valtozas az, ahol en meg egyetlen 1 peldaval sem talalkoztam? Es ugy latom, ti sem. (azt most ne hozzuk fel peldanak, hogy 1 vagy 2 evig gyes-en volt a ferfi, mert igy jott ki es igy erte meg akkor a csaladnak. A sogornomek is ezt csinaltak: 1 ev utan o dolgozott, a ferje Gyes-en volt, es mellette feketen dolgozott, a gyerekre pedig a nagymama vigyazott).
" Szóval, nem állítom, hogy nem léteznek biológiailag determinált képességek, késztetések, csupán azt, hogy ezek korántsem olyan élesen behatárolhatóak és mindenkire ráhúzhatóak, mint ahogy eddig gondolta az "emberiség" "
Szerintem pedig pont forditva van. Eddig azt gondolta az emberiseg, hogy a ferfi es no kozotti kulonbseg csakis a nemi szervekben van. Ez volt divatos a 70-es, es 80-as evekben. Most pedig egyre tobb cikket olvasok arrol, hogy masban is nagyon sok kulonbseg van a 2 nemben (agyban, termeszetben, stb.) Miota gyerekeim vannak, sokkal jobban igy gondolom: nagyon sok kulonbseg van fiuk-lanyok kozott. Holt biztos vagyok benne, hogy a fiaim nem a neveles miatt szeretik az autokat, a lanyom pedig nem a neveles miatt nem szereti.
" Mert vannak általános jellemzők, de egyéniek is, és ezek elég nagy szórást mutathatnak. "
Ez mondjuk csak azt jelenti, hogy nem 100%-ig igaz egy dolog. De ha mar mondjuk 90-95%-ban igaz, akkor az mar egy jellemzo dolog, es itt errol beszelunk. Ha nem lennenek altalanos dolgok, akkor tudomany sem lenne peldaul. Es az orvos sem tudna sohasem egyetlen gyogyszert sem felirni, mert egyetlen gyogyszer sem hat 100%-ban mindenkinel.
En mindenesetre szeretem, ha tudom, hogy hogy mukodnek altalanosan a dolgok.