Zitka Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1149

Gyerekkoromban nálunk is így volt. Szerda - péntek "böjtös" kaja, szerdán tésztaféle, pénteken általában zöldség- vagy krumplileves és palacsinta. Voltak tipikus szombati ételeink is, amit más napokon el sem tudtunk volna képzelni. Pl. resztelt máj, paprikáskrumpli, rakottkrumpli kolbásszal...

 

Amit most próbálnak visszahozni, ill. pl. az olasz konyhában a mai napig érvényben van, a szezonalitás. Mivel (hála Istennek :-)) ) nem volt holland paradicsom, meg német uborka, stb. stb.  a mai napig emlékszem, mennyire vártuk az első fejessalátát, amit természetesen tojásos nokedlivel tálalt édesanyám.  Tavasztől őszig rengeteg finom friss zöldségből készült étel. Télen meg a száraz hüvelyesek.

Én pl. képtelen vagyok nyáron megenni egy szárazbablevest, vagy lencsefőzeléket.

 

Ha megetted jóllaktál, ha nem "ránéztél".

 

No igen. És nem lettünk frusztráltak ettől. :-))))  Az anyukám persze sokkal lágyszívűbb volt, de pl. nagyapám simán befenyített bennünket, hogy ha nem esszük meg a becsinált levest (már a neve sem volt akkoriban túl biztató :-))) ), akkor bizony a lekváros palacsintát bele fogja tenni a maradékba.

 

 

Előzmény: szysssz (1134)