pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2929

Szia Zoli!

 

1000 forintos polci árú bor esetében szerintem ÁTLAGESETBEN jó ha 500-550 forintot kap a gazda. 10-15% kereskedői haszonkulcs teljesen irreális ebben az ágazatban. Minimálisan elfogadható parafadugú kb 70+ÁFA, kicsit is szépnek mondható palack 45 Ft+ÁFA, címke, kapszula mondjuk együtt 30+ÁFA.

 

Szőlőtermelés ÉVES költségei:

 

Ha saját magad csinálod a gépi művelést: 120 ezer/ha

 

Bérbe kiadva: 240 ezer/ha

 

Elfogadható szőlőminőséget kb ilyen munkanapszámmal lehet szerintem elérni, hektáronként, 1 főre:

 

metszés: 6 nap

lekötözés: 1 nap

kétszeri hajtásválogatás, befűzés: 10 nap

fürtválogatás, levelezés: 4 nap

kétszeri csonkázás (sövényvágó ollóval): 2 nap

kétszeri törzstisztítás: 3 nap

szüret (kisládába, nem dobálva): 12 nap

egyszeri rotálás(sor alatt): 2 nap

egyszeri kaszálás (sor alatt): 2 nap

 

ez összesen 42 nap, erősen alábecsülve részemről, és az eddigi tapasztalatok alapján kb kétszer hatékonyabban dolgozom, mint egy napszámos.

 

Temészetesen fajtánként, talajonként ez erősen eltérő szám is lehet...namármost kb öthektáros birtokot alapul véve ha maga csinálja ezt az ember, akkor ez azt jelenti hogy két családtag látástól vakulásig melózik a szőlőben, úgyhogy irreális nem számolni a saját munka költségével. Ráadásul ha nincs más bejelentett munkád akkor adó tb...is lejön még a borért kapott pénzből!

 

De tegyük fel hogy napszámossal csináltatsz mindent, ekkor egy hektárra kb 150 ezer a kézimunkaköltség.

 

Szóval ekkor egy hektár megművelése összesen átlagosan 350 ezer Ft

 

A legtöbb borstílusnál, kézműves pincénél kell hordó is, mi 20% újhordóval számolunk, ez a te alapszámaid alapján 3 új hordót jelent évente hektáronként, ez mondjuk 240 ezer forint hektáronként.

 

Pincemunkákra, palackozásra is elmegy átlagosan hektáronként 10 munkanap. további 35000 Ft.

 

Ezt összegezve, hektárra:

 

szőlő: 350 ezer

"ruha": 1 millió

pincemunka, palackozás: 35 ezer

hordó: 240 ezer

 

ez kb 1.600.000/ha

Nincsenek benne az adók, és rengeteg minden amortizációja, a kezdeti beruházások megtérülése!!!

 

bevételed mennyi van 1000 forintos polci árnál? Pont a duplája! Szóval elvileg nem lehetetlen ez így, de tényleg rengeteg a kezdeti beruházás, az adók, járulékok, amortizáció...

 

És akkor ne felejtsük el hogy nem CSÚCS borból indutunk ki, mert a 60 mázsa/ha 3000-es tőkeszámnál  két kilós tőkénkénti terhelést jelent, 5000-es tőkeszámnál is 1,2 kilót. A lehető legjobb bort az adott területről legalább harmadával kevesebb szőlőmennyiség mellett  lehet szerintem elészíteni.

 

De ha jön egy jégeső, fagyás, nem érik be kellőképp egy fajta, rohad, akkor ugrik az egész...úgyhogy nem érdemes az összes ültetvénnyel számolni

 

Mi hosszú távú tervként úgy számoltunk, hogy 2 kilós terhelésű ültetvénynél 1500 Ft körüli polci árnál, 1 kilósnál pedig minimálisan 2500-3000 forintos polci árnál tud a család biztonsággal megélni, hogy egy kevés mindig jusson szerény fejlesztésre is.

Ne feledjük, a legtöbb polcra a legtöbbször egy nagykersekedőn és egy kiskereskedő keresztül át jut a bor, így sok esetben a polcon látott ár kb harmada kerül a borász zsebébe, amiből persze az még adózik is.

 

ps: semmilyen adalékanyagköltséggel nem számoltam, mert kézműves pincéről volt szó. Persze ként azért kell venni...

 

Többieknek mi a véleménye, főleg a munkaszükségletről?

 

Előzmény: BZoltan (2927)