Kedves Catkiller!
En azt gondolom, hogy a ferfi azert nem marad otthon a gyerekkel, mert "kell neki, hogy elmenjen vadaszni". Egy ferfi nem tud otthon ulni evekig, es sutni-fozni, a gyerekekkel bibelodni, stb. A nok nagy resze pedig nem szeretne ilyen ferfit. Van egy baratnom, akinek szuper allasa van, kocsija, lakasa, stb. Egyedul el, es nagyon jol. Azt mondta legutobb, hogy neki nem kell olyan ferfi, aki nem tudja eltartani terhesseg, gyerekgondozas idejen. (pedig o is vissza akar menni dolgozni 6 honap vagy 1 ev utan). A nok akarjak a valasztast: ha akarnak, dolgozzanak, de akarnak, akkor maradhassanak otthon a gyerekkel, akar 2 evig, vagy tovabb is (van aki 2 evig, vagy tovabb is szeretne szoptatni)
Szerintem az emberek nagy resze pedig tesz magasrol a tarsadalmi elvarasokra es szocializaciora. Nem hiszem, hogy barmelyik csaladot az riasztana vissza attol, hogy a ferfi maradjon otthon, hogy mit szolnak masok. Azt nem szegyellik a ferfiak egy resze, hogy abszolut nem torodnek a gyerekkel, meg anyagilag sem? (rengeteg ismerosom van, aki egyedul neveli a gyereket, es az apa minden eszkozzel igyekszik kibujni meg a minimum fizetese alol is - pl. fekete munkaval, stb.)
" Aztán erre szépen rárakódik a nevelés és a társadalmi vélekedés. "
A neveles es tarsadalmi velekedes valtozik. Pl. annak idejen ez elkepzelhetetlen volt, hogy egy 20 eves lany ott aludjon a fiunal, vagy forditva. Most ez a norma, meg falun is, hogy osszekoltoznek. Sok helyen meg akkor sem hazasodnak, ha a gyerek jon. Ha ez ennyire megtudott valtozni (a tarsadalmi velekedes ellenere), akkor miert nem tud valtozni az, hogy a ferfi legyen otthon?
A masik temarol:
Szakadjunk mar el a villanykorte csererol. En pl. a tuzoltokrol, ovonokrol (es nem tanitokrol!) beszeltem. De holt biztos vagyok benne, hogy egy no nem azert csereli ki a villanykortet, mert mit szol hozza a tarsadalom. En pl. azert nem, mert akkor oda kellene cipelni a letrat, felmaszni ra, stb. (de ha elerheto letra nelkul, kicserelem)