Deli G
2007.09.17
|
|
0 0
87
|
Szia Zsaki
Akkor beszéljünk a tényekről tovább. Igazadvan abban hogy az árazatlan költségvetés, nagyon ritka. De nézzük meg az okát. A kolegák ingyen nem hajlandóak a tervezési feladaton túl, más jótékony tevékenységet folytatni. Ha megnézzük az eu többi országában, akkor rájövünk hogy máshol is díjja van a tervezői költségvetés kiírásnak. Én úgy vélem, hogy ezért jogossan kérjük el a pénzt. Ha a megrendelő ennek nem látja értelmét, és nem hajlandó ezért pénzt fizetni, akkor megérdemli hogy később a pár tízezer forintos költség helyett pár milliós töbletkiadása vagy rossz esetben félkész háza legyen. Egy rakat idegeskedéssel és pereskedéssel karöltve. Lehetséges hogy a kiírások hiányossak is, de ezért ha fizettél én válalom a felelősséget. Akkor itt hozzátehetjük azt a tényt is, hogy a tervezők között is akadnak dilettánsok, mégha lényegessen kisebb számban is.
Abban a kérdésben viszont nem osztom a véleményedet hogy ha a hozzá nem értő szakképzetlen műkedvelőket kizárjuk a piacról, akkor nem marad senki. Mert én többek között kivitelezek is már 17 éve. Saját szakmunkás alkalmazotti gárdával és úgygondolom hogy kellő szakmai irányítás, és kontrol mellett, gyengébb képességű szakmunkásokkal is lehet minőségi munkát végezni. Itt azért kiemelném a szakmunkás szót. Valamint tény az is hogy még nem halt ki a szakma csak megcsappant a hozzáértők létszáma. A nem megfizetett felelős műszaki vezető kérdése megint csak saját magunknak öszönhető. Hisz ha betartaná a szakma hogy nem írunk alá kész házakat utólag, és főleg nem bagóért, hanem betartanánk a kamarák által és a pic által diktált árakat, akkor nem lennének problémáik a megrendelőknek sem. Egyuttal olcsóbb lehetne a kivitelezés is, hisz a felelős műszaki vezető jelenlétével nem kevés pénzt tud megspórolni a megrendelőnek. Amenyiben a megrendelő felkérésére van jelen. Továbbá elkerülhető a kontárkodás is. Egyébként hogy nem a levegőbe beszélek ajánlom figyelmedbe a www.delibau.extea.hu oldalt. |
Előzmény: Zsaki73 (86)
|
|