Gyorgyi Creative Commons License 2007.09.14 0 0 54
Kedves Borka!

Pont errol van szo. Te maradtal otthon 7 honapig, mert ez a logikusabb (es szerintem termeszetesebb). Nem az a lenyeg, hogy 2 hetig, 2 honapig, 1 evig, stb. marad otthon egy szulo a gyerekevel, hanem arrol, hogy melyik szulo marad otthon. Es altalaban az anya, mert semmi ertelme, hogy a ferfi maradjon otthon, mikor ugyis az anyanak kell szoptatni. (szerintem az elso hetekben, honapokban lehetetlen megoldani munka mellett). Tehat en arrol irtam, hgoy amit az allam garantal a gyerekneveleshez, azt altalaban az anya veszi ki (es pl. Amerikaban ez 12 het).
Az 1. vagy a 2. ev utan pedig sokan a Gyes-t sem veszik igenybe Mo-n, mert mind a ket szulo dolgozik, es a nagymama vigyaz a gyerekre, vagy bolcsode.

Egyetlen 1 ferfival sem talalkoztam, aki feladta volna a jol fizeto allasat es a karrierjet a gyerekneveles miatt. Nokkel viszont annal inkabb. Tobbet not ismerek, akiknek szuper allasuk volt szuper fizetessel, es megis feladtak a gyerek miatt. (Persze, ott a ferj is nagyon jol keresett.) Nem azt mondom, hogy mindenki ilyen, en sem vagyok ilyen.

Megis, a statisztika alapjan azt tudom mondani, hogy a nokben nagyobb a hajlandosag otthon maradni, mint a ferfiakban. Es azt sem gondolom, hogy ez tarsadalmi szokas vagy neveles kerdese lenne. Ma mar Amerikaban az egyetem minden szintjen nagyobb aranyban vannak nok, mint ferfiak (4 eves alpkepzes, masters, PhD). Ha ebben igy megfordult az arany, akkor a a gyerekneveles kerdeseben is megfordulhatna. De nemhogy megfordulna, gyakorlatilag pelda sincs arra, hogy egy jol kereso ferfi otthagyja allasat (igen, ismerek olyan ferfiakat, akik otthon vannak a gyerekkel, de gyakorlatilag azert, mert nincs munkajuk, sem megfelelo kepzettseguk).
Előzmény: borka23 (39)