Olyan állvány és fej nincsen, ami minden szempontnak eleget tesz. Ha nehéz, akkor stbil, de drága, és kín a cipelése. Ha könnyű, akkor beremeg, és oda a képélesség. Kompromisszum fogsz kötni és az a csak nálad fellépő igényekre és a neked megfelelő körülményekre lesz igaz. Csak az a kérdés, hogy egyből a neked jót választod ki, vagy előtte teszel költséges vargabetüket.
Azt javasolom, hogy menjél el egy olyan üzletbe, ahol nívósabb fejet és állványt árulnak, és próbáljad ki, illetve én nagyon szívesen megmutatom neked a sajátomat, Bp-n. Ez még megfelelő a Sigma 300/2,8 obihoz (2,3 kg tömeg) és a Minolta 7D obihoz (0,7 kg), de nem ártott volna erősebb kollekció.
Mutatom a képen, ami valójában egy Küklopsz portrénak készült, tehát nem mindent lehet látni rajta a mostani kérdésfelvetés szempontjából.
Manfrotto 055DB az állvány, és Giottos gömbfej MH1001-652. Ma már a fejet erősebbre cserélném le, mert az 1000-s (esetleg a 2000-s) típusú biztosabban tartana meg ekkora súlyt. Korábban kisebb súlyú obikkal fotóztam, amikor vettem őket. Egyébként minden évvégi vásárt érdemes figyelni, mert jelentős kedvezményeket adnak olyankor.
Javaslom a www.nika.hu honlapot, ők a Gizella úton vannak, és nagyon jó a kínálatuk. (mellesleg a közelében lakom, ha ez is számít)