vargailles Creative Commons License 2007.09.11 0 0 3412
1. Felhívásunkban (szombati és hétfői is!) kértük, hogy csak trikolort és transzparenst hozzanak.
http://elolanc.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=419
http://www.elolanc.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=393
"Megmozdulásunkon egyetlen politikai jelképet használunk, a nemzet egységét kifejező háromszínű lobogót. Aki fellépésével ezt az egységet próbálja megbontani, arról tudni fogjuk, hogy nem közénk tartozik. Azért tüntetünk, hogy a szélsőséges indulatok felkorbácsolásával ne terelhessék el a figyelmet az ország előtt álló sürgős tennivalókról, a kormány felelősségéről."

2. A rendezők számára stratégiát készítettünk, hogy miként tudjuk békésen jobb belátásra bírni sávosékat. (A NOE rendezvényén pl. láttam egy jó módszert: egy tucat rendező körbeállta őket és nem engedte velük vonulni. ) Az gyorsan kiderült, hogy a rendőrség segítségére nem számíthatunk, a tömegbe nem fognak bejönni.

3. A felhívást többször elmondtuk a helyszínen is, az értelmesebbje megharagudott ránk és távozott, a többiek hangoskodni kezdtek. Ekkor Lányi igen erélyesen távozásra szólította fel őket, ekkor ők elhagyták a demonstráció helyszínét (a parkolót) és a szobor melletti füves-virágos placcra vonultak.

4. Onnan 10-15 percenként egy-egy tucatnyi fős csoport lobogókkal felfegyverkezve a színpad előtti területen durván végigmasírozott. Néha egy-egy szóló személy is odajött a színpadhoz (zászló nélkül) dirigálni és kiabálni kezdett, őket mind sikerült lecsitítani, megértették, hogy mi a veszélye annak, amit kérnek.

5. Sötétedés után, a szónoklatok elhangoztával 50-es, 60-as hölgyek kezdtek dalolni a színpad mellett, s a szavazás végéig az alkalmi kórus Kossuth-nótái és népdalai határozták meg a hangulatot. Igaz, közben csinálták a fesztivált a sávosok, de a két tömeg jól elkülönült volt. A rendőrségnek akár joga is lehetett volna eljárni, hiszen nem bejelentett helyen nem bejelentett demonstrációt folytattak.

6. Az eredmény megérkeztével beállt az a bizonyos borotvaélen történő táncolás. Szónokaink erélyes fellépése és a szimpatizánsok magatartása megakadályozta, hogy a két tábor keveredjen. Felszólításunkra a mieink távoztak.

7. Közben megjelentek a képviselők. Érdekes módon nem a szabad bejáratnál távoztak, hanem a tömeg orra előtt. Több MSZP vezér a a kordonnál parkolt, ami sávoséknak skandallumra adott okot. Volt honatya, aki be is mutatott nekik. Ekkor készültek azok a félelmet valóban keltő, éjszakai fotók a kapunál. Nem a téren. Mi addigra össze is pakoltunk és távoztunk. Én magam a metró bejáratánál állva néztem mi történik, hogy később össze tudjam vetni a híradásokkal.

A leírásból szerintem kiderül, mikor, hol és miként készülhettek a fotók. Nézd mindig a helyszínt! Ha füvet látsz a lábuk alatt, netán villamost, gépkocsit a háttérben, az biztosan nem nálunk készült. Ha az Alkotmány utcát, a színpadot, a főlépcsőt látod, akkor az a miénken.
Előzmény: otterlo (3411)