Igen, szerintem is lehet egy horror művészi, amennyiben stílusos. Kiváló rendezők is csináltak horrort :P
Említették itt már a német expresszionizmus egyes darabjait, amiket még a legfinnyásabb, legsznobabb filmesztéták is művészetnek tekintenek, és mai szemmel nézve is hátborzongatók. Nyilván nincs bennük vérfröcsögés, de a szürrealista díszletek, a fény-árnyék hatások és az atmoszféra néha ijesztőbbé teszik őket, mint sok mai kaszabolós filmet :P És ezek nagy része némafilm!
A Nosferatu tényleg alap, akárcsak a Dr. Caligari (ami meg az őrülttudósos filmek öregapja), a Faust, bár az kosztümös, a Metropolis sci-fi horrorelemekkel, az M - Egy város keresi a gyilkost pedig korai hangosfilm, véleményem szerint az egyik legjobb thriller, amit valaha csináltak, a történet egy gyerekgyilkos utáni hajszáról szól. brilliáns.
Ott van a Nosferatu újabb feldolgozása, Werner Herzog, a német újfilm egyik fenegyereke rendezte, aki szintén a filmesztéták kedvence. Ritka gyönyörű film, festői képi világgal, Klaus Kinski meg valami félelmetes mint vámpír. Isabelle Adjani simán szépséges, mint valami festmény.
Coppola Drakuláját szintén a művészibb horrorok közé sorolnám, barokk operára emlékeztet leginkább, szintén gyönyörű látvánnyal, és az első vámpírfilm, amiben a vámpírnak (Gary Oldman) drukkoltam ezerrel.
Ide sorolnám az eredeti Óment, szintén tömény költészet. A többit nem láttam, de az alap mesteri.
Nem tudom, horrornak vagy inkább thrillernek tekinthető-e a Psycho, de mindenképp itt a helye :P Alap.
Aztán a Battle Royale - furcsa mód hiába hentelnek le benne kb. 40 ember (plusz-mínusz egypár), nem azt éreztem ,hogy egy agyatlan sladhert nézek, van benne bőven mondanivaló meg humor is, sőt, Kitano remek kabinetalakítását élvezhetjük.
Tegnap láttam egy giallót, a Bay of Blood-ot (Mario Bava rendezte), annak is itt a helye, az operatőri munka valami gyönyörű, na meg a látvány is. Amúgy is a kritikusok szerint ez a Péntek 13 és minden slasher alapja :P
És elég érdekes a mondanivajója is (imdb-n elemezte ki valaki gondosan), van mélyebb értelme, tele van szimbólumokkal, és egy kicsit a Macbethre is emlékeztet (a gyilkos házaspár mindenképp).
És ha már Macbeth, akkor Polanski - szép kis horror az is, pedig csak hű Shakespeare-hez. Ami azt illeti, Shakespeare-nél nagyobb hullagyáros tán a világon nincs :DDD
És még Macbeth: nem nevezném horrornak a Véres trónt (Kuroszava feldolgozását), de tele van félelmetes-sejtelmes elemekkel, bár a gyilkosságokat nem mutatja, ritka atmoszférikus, különösen, ahogy a baljós időjárási elemekkel játszik. És néha sokkal félelmetesebb, amit csak sejtetnek, mint amikor nyílt színen hentelnek le valakit...