"Isten és a mindenség egyetlen ponton belül van. "
"Te ezt a mesét el is hiszed?"
Cáfold meg a sorait. Sorról sorra. Lássuk.
A soraid után én is írok:
"A teljes lét: élet-nélküli. = azaz hulla"
A teljes lét: élet-nélküli. = azaz nem korlátozódik pusztán az élőkre, amely csak a lét egyik megjelenési oldala.
"A teljes öröklét: idő-nélküli. = azaz a hullasága sosem múlik el"
A teljes öröklét: idő-nélküli. = azaz a létezők (itteni tér-)időhöz kötöttek, míg a nem-létezők nem. Az öröklét mindkettőn felül áll.
"A teljes működés: változás-nélküli. = merev mint tuskó"
A teljes működés: változás-nélküli. = Az Abszolút egyik megjelenési formája a "működés", a másik a "nem működés". A TELJES működés mindkettőt magába foglalja, mindkettő gyökere.
"A teljes hatalom: erő-nélküli. = az nem hatalom"
A teljes hatalom: erő-nélküli. = magában foglalja az erőt, a gyengeséget, mindig az jelenik meg, amelyik a helyzetnek megfelelő; depolarizált, bontatlan, teljes.
"A teljes bölcsesség: gondolat-nélküli. = azaz buta"
A teljes bölcsesség: gondolat-nélküli. = nem korlátozódik az elgondolásra, ami csak polarizált és viszonylagos lehet, semmi más.
"A teljes szeretet: érzés-nélküli. = érzéketlen szeretet"
A teljes szeretet: érzés-nélküli. = az érzésnek mindig iránya és tárgya van (ráadásul lehet "negatív" érzelem is). A teljes szeretet irány nélküli, szenvtelen (nem közönyös!): teljes.
"A teljes jóság: irány-nélküli. = azaz semmi célja"
A teljes jóság: irány-nélküli. = minden és mindenki felé, 360 fokban nyitott, nem választ ki magának valakit, amivel egyúttal a többieket kizárná.
"A teljes boldogság: öröm-nélküli. = lelkeseredettség boldogsága"
A teljes boldogság: öröm-nélküli. = az öröm és bánat kettősségét magában foglalja: gyökere azoknak.
"A teljes zengés: hang-nélküli. "= mert süket"
A teljes zengés: hang-nélküli. "= a hang mindig valamihez képest szólal meg, és csak viszonylagossági alapon működik (már a hanghullám önmagában is viszonylagosan létezik). A teljes zengés magában foglalja a hullámot is, a közegét is, amihez képest a létét, köszönheti, és amiben megjelenhet egyáltalán.
Sokféle értelmezése lehet Weöres sorainak. Én is adtam egyet. Ami most eszembe jutott...