szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2876
Műanyag erjesztő kád, talán láthattál már ilyet. Ez egy 10 hektós négyzet alakú tároló edény, aminek kivágtam a tetejét. így nyitottá, káddá vált. Régebben borászboltokban is látni lehetett manapság nem látok. Ennek ketrece is van mert őnnmagában nem áll meg.

A zajos alatt elméletileg nyitva van, de a kivágott rész nagyjából vissza illeszthető. Le is szoktam takarni mert a muslincák túlságosan szemtelenek.

Az erjedést beoltással kezdem, ez eddig azt jelentette, hogy (szombati szüret után) hétfőre beindul az erjedés. A következő hétvégén, vagy hétfőre már sár van rajta. Ez azért a környezettől is függ. Milyen meleg van. A sarat gyakran 1 hónapig is rajtahagyom, azaz addig a seprőjén marad.

A törköly vagy kifözdében végzi vagy a sorok közt. Attól függően hogy mennyi pálinka kell az ágyas hordóba (tudjátok tormás, mazsolás).
Előzmény: Ferig (2874)