Attila G. Creative Commons License 2007.09.09 0 0 998
Tippelgettünk a sorsolás megismerése után, hogy csapatunk az első fordulók során. Szerintem a 3 forduló alatt elért 4 pont kifejezetten jó kezdésnek mondható.
Talán kicsit korán, de gondoltam, végzek egy kis gyűjtőmunkát, hogy az utóbbi 6 bajnokságban milyen eredményt értek el az újonc csapatok az első 3 fordulóban, illetve ki tudták e vívni a bennmaradást a szezon végén.

2001/2002-ben egyetlen újonc csapat volt, az Esztergomi KSE csapata.
Az első 3 fordulóban 0 pontot szerzett (idegenben kapott ki a Kőbánya-Spartacus, otthonában a Békéscsaba és a DVSC ellen). 9. helyen zárta a bajnokságot, így kivívta a bennmaradást. 13 pontot szerzett, a bennmaradáshoz 12 pont kellett (a Szpari ennyivel maradt benn), de ugyanennyi a Békéscsabának nem volt elég.

A 2002/2003-as szezonban két új csapat volt, a PEAC-Pikker és a Túrkeve-Keve Hús csapata.
Előbbi 2 pontot szerzett a 3 fordulóban (otthonában verte a Vasast, míg kikapott az FTC-től, s idegenben kikapott az ETO-tól). Az alapszakaszt a 11. helyen zárta 8 ponttal, az alsóházi rájátszást az 5. helyen (csak alsó- és felsőház volt), így összességében is a 11. helyen zárt.
Utóbbi csapat gyengébben teljesített, nem szerzett pontot az első 3 fordulóban, igaz, a kicsit nehezebb sorsolásnak köszönhetően (otthon kapott ki a Cornexitől, idegenben az FTC-től és a Dunaferrtől). Az alapszakaszt (2 ponttal) és a bajnokságot is a 12. helyen zárta.
Egyik csapat sem vívta ki a bennmaradást. Tehát, ha nem lett volna rájátszás, 8 pont nem lett volna elég a bennmaradáshoz, 9 pont "ért" bennmaradást (a Vasasnak).

A 2003/2004-es szezonban indult a magyar bajnokságban a HYPO, a magyar újonc csapat a Békéscsaba volt.
A HYPO lányainkhoz hasonlóan 4 ponttal kezdett (az ETO-tól kapott ki otthon, a Békéscsabát idegenben, a Spartacus otthon verte). Az alapszakaszt a 7. helyen zárta (21 ponttal), a rájátszásban nem játszott, s a következő szezonban sem.
A Békéscsaba 0 ponttal kezdett (idegenben kapott ki a Szpari és az Esztergom ellen, otthon a HYPO-tól). Az alapszakaszt (8 ponttal) és a bajnokságot is a 11. helyen zárta, nem harcolta ki a bennmaradást.
Az Esztergomnak az alapszakaszt illetően elég lett volna a 8 pont a bennmaradáshoz, s a rájátszásban is bennmaradó (9.) helyen végzett, mégsem vállalta a következő szezonban az NB I-es szereplést.

A 2004/2005-ös bajnokságban az egyik feljutó ismét a PEAC-Pikker volt immár PEAC-PTE-Pikker néven, a másik a Kiskunhalasi NKSE.
A PEAC gyengébben kezdett, mint a 2 évvel korábbi szezonban, az első 3 fordulóban nem szerzett pontot, igaz, erős volt a sorsolása (idegenben kapott ki a Fradi és a Loki ellen, otthon az ETO ellen). Az alapszakaszt (6 ponttal) és a bajnokságot is a 11. helyen zárta, nem harcolta ki a bennmaradást.
A Kiskunhalas se kezdett jobban - otthon kapott ki a Dunaferr, idegenben a Vác és a Fradi ellen. Az alapszakaszt (16 ponttal - hmmm erős) és a bajnokságot is a 9. helyen zárta, a bennmaradást kiharcolta.
Az alapszakaszt illetően 8 pont lett volna elég a bennmaradáshoz (a Vasas szerzett ennyit).

A 2005/2006-os bajnokságban egyetlen feljutó volt, a Békéscsaba jutott vissza.
So-so sorsolással ezúttal is 0 ponttal kezdett - otthon kapott ki az ETO, idegenben a Loki és a Szpari ellen. Az alapszakaszt (5 ponttal) és a bajnokságot is a 10. helyen zárta, bennmaradhatott. Így ha csak alapszakasz lett volna, 5 elég lett volna a bennmaradáshoz.

A 2006/2007-es bajnokságban se volt több feljutó, "csupán" a Németh Toll Makó.
Szintén so-so sorsolással (2 erősebb és egy gyengébb ellenfél) 0 ponttal kezdett - otthon kapott ki a Vásárhely, idegenben a Fradi ellen. Az alapszakaszt a 11. (6 ponttal), a rájátszást a 12. helyen zárta. Nem harcolta ki a bennmaradást.
Ha nem lett volna rájátszás, 11 pont kellett volna a bennmaradáshoz, a Békéscsaba szerzett ennyit.

Az utóbbi felsorolásból szerintem több dolog kiderül. A Goli volt az utóbbi 8 év legjobban kezdő magyar csapata! Köszönhető volt ez a viszonylag könnyű sorsolásnak is, de szerintem akkor is figyelemreméltó!

Így ha most fejezném be az írást, akkor azt írnám: Folytassa Goli!

De egy kicsit még tovább mennék. A rájátszásokkal direkt nem számoltam, hiszen idén sincs. Így most is csak az alapszakaszokat veszem figyelembe. A 2001/2002-es szezonban kellett volna a legtöbb pont a bennmaradáshoz. 12 pont, ennek a Goli a harmadát szerezte meg 3 forduló alatt. Igaz, a tavalyi év is erős volt, ekkor 11 pont kellett volna. Átlagban 8 pont volt elég - a fele meg van -, de 2 éve 5 pont is elég lett volna.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor volt rájátszás, a csapatok elvileg rájátszhattak arra, hogy majd akkor javíthatnak, igaz, ez nem sokaknak sikerült.

Nagyon valószínű, hogy az idén az utóbbi évekénél kiegyensúlyozottabb bajnokság lesz, így lehet, hogy még 12 pont se lenne elég. Igaz, nem tudhatjuk pontosan, mennyire gyenge például az eddigi "egyik" pofozógép, a Kiskunhalas, s az egész bajnokságban gyengélkedni fog-e.

Mindenesetre az a lényeg, hogy ez a kezdés nagyon bíztató, s szerintem "minden" esélye meg van rá lányainknak, hogy jövőre is az első osztályban szerepelhessenek.

Így FOLYTASSA GOLI!

U.i.: az "elemzést" azért kezdtem a 2001/2002-es szezonnal, mert nemrég volt egy cikk - a LÁNYAINK elleni meccsük kapcsán, illetve előtte íródott - azzal kapcsolatban, hogy az 1 évvel korábban (2000/2001) feljutó Hódmezővásárhely, hogyan szerepelt eddigi NB I-es szereplése alatt az NB I-es csapatok ellen, így könnyebben be tudtam azonosítani az NB I-es csapatokat. Az "elemzést" a www.worldhandball.com alapján készítettem.