szaki_pali
2007.09.05
|
|
0 0
2771
|
Amit mondtál az teljesen meglepett. Talán régi tanulmányaimból vagy tapasztalati úton de az a kép alakult ki bennem, hogy a fehérek a lágyabb borok. Erre mondtad, hogy fordítva. Kicsit utánanéztem a dolognak. Találtam egy oldalt itt a neten, ahol summázottan azt írják, hogy kb 10% mértékben de a fehérek a savasabb borok. Hogy melyik fajtát takarja azt nem részletezi. Megnéztem egy régebbi borász tankönyvet is hogy az mit mondana erre az esetre. Alföldi borvidékre 4-5 gr savat (kadarkára érti), Balatoni borvidékre 5-6gr (fehér fajták), Egri borvidékre 6-6,5 gr (vörös fajták), Móri 7-8gr (ezerjóra érti), Sopron 6-7 gr (vörös fajták Kékfrankos), Szekszárdi 5-6 gr (kadarkára érti), Villány 6-7 gr (vörös fajták). Én is azon gondolkodtam, hogy fajtaváltás eredménye lehet-e az, hogy megfordult a savas jelleg a borok között. Vagy csak rosszul gondoltam volna. Érdekes lenne nézni egy korábbi mérési sor eredményét is. Nem tudom, laboreredményeket nem látok mert nem ezzel foglalkozom. Természetesen elfogadom az álláspontodat pláne hogy objektív méréseken alapszik. Már nem volt hiába hogy beszéltünk róla. Mea culpa |
Előzmény: lalá (2770)
|
|