lalá
2007.09.04
|
|
0 0
2770
|
-A termesztésben lévő minőségi fehér fajták túlnyomó többsége magasabb savtartalmat képez mint a kékszőlő fajták. (számoljunk 21 fehér és 7 vörös fajtát) Így vannak genetikailag kódolva, de mondhatjuk azt is, hogy ezeket szelektálták ki borkészítés céljából. Ezért azonos hőmérsékleten és alkoholtartalom mellett a fehérborok magasabb savtartalmúak. Ehhez még hozzájön a vörösboroknál szinte kötelező almasavbontás ami szintén csökkenti kissé a savtartalmat. (természetesen a pH emelkedés és az tejsavképződés a lényeg.) Így a vörösborok titrálható savtartalma 5,0-5,5 g/liter körül, a fehérboroké 6,0-7,0 g/l körül alakulhat. |
Előzmény: szaki_pali (2768)
|
|