vulkánok tüze Creative Commons License 2007.09.03 0 0 2746

Badacsonyban tényleg rengeteg eső volt augusztusban, de ennyire, amit írtál (245 mm) még én se számítottam. Szegény szőlőt nagyon megkeverte, mert talán metszéskor( márc. elején-közepén)  volt utoljára normális mennyiség, utána meg végig nagyon kevés, de volt mikor egész hónapban egy csepp sem esett. (többször volt olyan, hogy az ország más részein esett, nálunk meg végig sütött a Nap, vagy épp csak elborult.) A júliusi 40 C -ok után már sajnáltam kimenni a szőlőbe, mert az oltványaim jó része elszáradt, és az idősebb "tükék" is sárgultak, többön beértek a vesszők, a szemek meg akkorák maradtak, mint virágzás után közvetlenül. (a talaj vízmegtartó képessége is gyenge, mivel elfolyik a víz a kövek között.)

Erre jött rá az augusztus, amikor szinte egyszerre leesett az, aminek áprilistól kellett volna. Az eredmény: a rizlingen  meg a szürkebaráton kívül minden elkezdett rohadni,  így a mostani hétvégén szüretelek (sajnos még addig is sok esőt mondanak, pedig már napsütés kéne).Viszont ami jó, hogy a kiszáradt oltványaim egy része újra hozott hajtást, remélem, lesz még belőle valami, sőt még több idősebb szőlő és hoz új leveleket, mintha tavasz lenne. :-)))

Előzmény: Cirfandlia (2716)