(off, de jó írtam egyoldalt és jól elszállt... rövidítve újra megpróbálom)
Szóval, kicsi sértettséget érzek a hangodból pedig a világért sem akartalak megbántani. Itt a topikon többségünk hobbiból borászkodik korlátozott technológiai lehetőségek és néha szakmai hiányosságok mellett munka mellett távszőlészkedve, szóval egy cipőben járunk, ismerősek a korlátok.
Szilvánink régebben nekünk is volt dédapai örökségként, ~ 250 tőke bakon; rövidcsapra metszettük de így is termett szépen, meg lisztharmatos volt no meg rothadt ha olyan volt az év. A bora nekem nem különösebben tetszett, szerintem a hagyományos borászkodással a hazai klímán nehéz belőle szép bort produkálni, én az esősebb hűvösebb évekből (98, 96) emlékszem jobbra; de a Mecseki forróságot általában nem szerették a savai – el is tűntek rendszeresen.
Ezért lepődtem meg kissé a te 11es adatodon, de ha nem pontos mérés és ha borként a ~ 11,5 alkohol mellett nem lesz több 6- nál a savtartalom akkor egy kellemes, harmonikus könnyű ivóborod lehet.
A terméseredményekben nálam is voltak szélsőséges esetek az elmúlt években; és valóban a metszés az első (egyik legfontosabb) művelete a termésmennyiség szabályozásának, de utána még számos tényező befolyásolja és beavatkozni is ennek fényében lehet. Azt viszont vitatom, hogy úgyis elviszi a felét a jég, a harmadát a betegség ezért hagyjunk rajta jó sokat, hogy maradjon szüretig.... Nálunk is volt jég – nefela ide vagy oda- utoljára tavaly, nem is kicsi, de erre én nem számítok minden évben és ezért nem terhelem túl.
A szüreti időt szerintem jól választottátok meg, szedik/szedték már sokfelé az országban, hasonló mustfokokról hallottam. A borod meg reméljük szépen kialakul, szurkolunk neki és kérjük oszd itt meg velünk az élményt; neadjisten a gondot vele! Üdv