berku Creative Commons License 2007.08.31 0 0 24

Kedves Topicnyitó!

Amire szerintem a most következő időszakban érdemes nagyon odafigyelned, hogy a gyes könnyen magával hozza a tradicionális szereposztást, egy idő után, hiszen "Te úgyis otthon vagy". (Szerintem nagyon jó dolog, ha az apa is kiveszi a részét a gyesből, ismerek egy két ilyen párt, bár sokak számára ez még nagy skandallum.) Mi évekig közösen végeztük a házimunkát és együtt küzdöttük át ikreinkkel férjemmel az első fél évet. Aztán 1-2 év múltán egyszer csak azt vettem észre, hogy minden rám marad. A folyamatot elindítottam visszafelé, de a férjem hozzáállásával még mindig sok bajom van, bár/mivel ő "segít". Próbálom elérni, h ne nekem segítsen, hanem valódi felelősséget vállaljon, pl. a gyerekek óvodába való eljuttatásáért, hiszen egy éve már én is dolgozom és a férjem vállalkozásában korábban is dolgoztam.

Ha a gyerek jó példát lát otthon - és ez szerintem igenis fontos - sokat már nem kell erőlködni, apróságokra érdemes figyelni, h pl. mindenféle játékot kapjon a gyerek  - lányaim imádnak autózni, legózni - ezen még mindig sokan elcsodálkoznak, pedig miért ne szeretnék? Ugyanakkor az ovi következtében teljes gőzzel dúl a Barbi kultusz. Ezek a Hercegnős újságok hihetetlenül sztereotípak és buták egyébként, igyekszem minél kevesebbet vásárolni, de tiltani nem fogom.

Azt hiszem a fiút nevelőknek sokkal nehezebb dolguk lehet a környezet előítéleteivel, ha a fiú pl. az oviban főzőcskézik. De vannak pl. fiút formázó babák, szerintem az jó dolog lehet (ne csak a rémes harcosokkal tudjon szerepjátékozni.)

A lányaim tették szóvá, h a mesékben legtöbbször fiúk csak a főszereplők, igyekszem mást is keresni. (Pöttyös Panni :-))

Több családnál látom azt a hibát, h a fiútgyerektől nem várják el, amit a lánytól, pl. hogy betegye a tányért a mosogatóba maga után, ha a fiú a kisebb ráadásul még a nővérével pakoltatnak utána, én ezt úgy gondolom, semmiképp se engedném, de nincs tapasztalatom.