cc Creative Commons License 2007.08.30 0 0 3661
a nagyobb gyermek nagyjabol 6. elejen dobta fel, hogy o bizony unatkozik es ugy erzi, nem haladnak olyan tempoban, ahogy szeretne.
hat utananeztunk, egyaltalan mi kell a 6 osztalyos felvetelihez. letoltottuk a korabbiakat, nagyjabol 50%ra teljesitette. mivel korabban hasonlo feladatlapot nem toltott ki, ezt reszben ennek tudtuk be. elfoglaltsagok miatt magyarra nem, de matek elokeszitore beirattuk.
kozben gyermek radobbent, hogy iskolavaltas eseten a megszokott helyet, a baratokat, tarsakat, tanarokat itt kell hagyni, amitol kicsit megzuhant. a tanarok (az osztalytaniton kivul, akivel termeszetesen megbeszeltuk az egesz dolgot) nem is igen vettek eszre rajta semmit.
vegulis annyiban maradtunk, hogy most mar csinalja vegig a felvetelit, utana meg mindig eldontheti, hogy megy, vagy marad.
az irasbelin nagyjabol minden felallitott csapdaba belelepett, ami csak volt. nem arrol van szo, hogy nem tudta megcsinalni a feladatot, de ha az amugy pusztan eldontendo feladatban az szerepelt, hogy huzd ala, ami igen es huzd at, ami nem, es csak alahuzta a jot, akkor mondjuk csak a feladat megoldasara juto pontok 40%at kapta meg.
a fogalmazas elbiralasa meglehetosen szubjektivre sikerult, sumsum, az elerheto 100 pontbol 63 ponttal vartuk a szobeli hatarok meghuzasat. ez egy matematika tagozatos behivora volt eleg es vonal alol beengedtek termeszettudomanyi tagozat szobelijre is, mert az iskola meltanyolta, hogy wos gyerekkent egyszeruen az irasbelire nincs felkeszitve.
szobelin maximalis pontot kapott a tten es a matematikan is a maximumhoz kozeli eredmenyt ert el, szoval vegulis mindket helyre felvettek, tehat a dolog ilyen szempontbol hepiend, gyerek boldogan a tavozas mellett dontott.

mivel a w iskolaban nincs az altalanos iskolak kornyezetismeretehez hasonlo tantargy, megkerdeztuk, egyaltalan mibol keszuljon fel. az ajanlott tankonyvet es feladatlapot atnezve, erost osszeborzadtam es kicsit elbizonytalanodtam, valoban akarom-e en ezt az en gyerekemnek. (radnotiban tanito, aktiv szerzokrol van szo, van akit az egyetemrol ismerek, szoval nem olyan emberek, akik nem latnak gyereket).
ez alapjan a kovetkezo leegyszerusitett kulonbozoseget latom az oktatasi modszerekben w vs normal.
mig a hagyomanyos iskolai tankonyvek mindent definialni kivannak es emiatt nyogvenyelos mondatokat szajkoztatnak a gyerekekkel, a feladatlapban szoszerinti visszakerdezessel, addig a w iskolakban a tapasztalatra helyezik a hangsulyt. biztos vagyok benne, hogy egy wos gyerek nem tudja pontosan elmondani, hogy mi a terkep, csak korbeirni, de mivel rajzolt olyat, jobban erti, mint a definiciot bebiflazo gyerek (amely definicio eppen a szamos kivetel miatt csak korlatozottan hasznalhato).
a jelenlegi vizsgarendszerek, beleertve a kompetencia vizsgalatokat, a feladatlapok stilusara epul, emiatt wos gyerek olyanmerteku hatranyban van, ami kozponti vizsgarendszereken alapulo valogatasnal nem hozhato be. (ez azert erdekes, mert a gimnaziumi felveteliken a szobelit torolni akarjak).
ugyanakkor a szobelin ezek a kulonbsegek fordulnak, alig volt olyan gyerek, aki jobb szobelit ert volna el, mint irasbelin, ami a hagyomanyos iskolak eroltetett menetebol adodik.

masreszt az altalanos iskolakon eros nyomas van, hogy mar 6 utan mashova menjenek, mert egyreszt a 6 osztalyos gimnaziumok atlagban erosebbek (korabban kiszemezgetik a legjobbakat), masreszt a maradek az maradek. igy tudok olyan iskolarol, ahol az utolso 2 evre a 29 gyerekbol 9 marad.

harmadreszt megallapitottam, hogy en 6os koromban annyira eretlen voltam, hogy nem vettek volna fel sehova es alapvetoen agyrem, hogy 6os gyereknel mar az egyetemi felveteli miatt kelljen aggodni. mert a kozepiskola erosen predesztinal, akarhogy is nezzuk.
bocs, ha hosszu.
Előzmény: haliho (3660)