rókalány Creative Commons License 2007.08.28 0 0 210

Szerintem ma már egy olyan hitelközvetítő aki nem tiszavirág életű tevékenységet folytat csak külön jutalék nélkül működhet, hiszen iszonyatos verseny van a piacon.

Az már más kérdés, hogy honnan tudja azt az ügyfél, hogy az közvetítő mennyire független? Csak kevés cégnél fizetnek a közvetítőknek ugyan annyi jutalékot minden terméktípusért. Ezen felül sok helyen a forint kamattámogatott hitelekért jár a legkissebb jutalék, a devizásért több, az életbiztosítással kombinált chf-ért már egy forint jelzálogleveshez képest akár a triplája. Vagy ha nem ilyen direkt egyes terméktípusok preferálása, akkor másképp, premizálással, jutalomutakkal hajtják az üzletkötőket a "megfelelő" irányba.

Ha én ügyfél lennék biztos, hogy meghallgatnék hitelközvetítői ajánlatokat és utána is néznék a hallottaknak majd további kérdésekkel bombáznám őt hogy végül saját magam is meg legyek győződve a döntésem helyességéről. És értsem is, mit miért csinálok.

Ugyan így képbe kerülni, csak a netes böngészés meg a bankos körutak során, amikor az ügyintézők az ablak mögött 2 perc alatt lenyomják az akcióst - lehetetlen.

Nekem több olyan ügyfelem volt aki képben volt pénzügyekben, mégis simán belement volna a rövid távú előnyért egy hosszú távon kedvezőtlen konstrukcióba, és sajnos manapság az ügyfelek nagy része ugyan ezt teszi (hála a megtévesztő reklámoknak).

A PSZAF összehasonlítói jók viszont nem mindíg aktualizáltak és az egyes terméktípusok feltételrendszerét sem tartalmazzák ami csak tovább fokozhatja a káoszt egy laikus fejében. Szerintem.

Előzmény: Pee60 (205)