Szia Szomorce!
"Hiller bácsi szerint le kell nevelni ezt a társadalmat arról, hogy önállóan iskolákat merjen alapítani és fenntartani, mert az elszívja a gyerekeket az állami vagy önkormányzati iskoláktól. És Halihó, szerinted is? Azért hoztad fel a cigarettás példát, mert szerinted a magániskolák kérdésére ugyanúgy nem egyértelmű a válasz, mint a cigarettázás kérdésére?"
Nem egészen értem, hogy miért kerültem "Hiller barátoddal" egy platformra. Én összesen annyit írtam, hogy nem értek egyet azzal, hogy az államnak soha semmilyen körülmények közt, semmilyen eszközzel nem szabad védenie minket önmagunktól. (A te idézetedből, amire annó reagáltam, nekem ez jött le.) A cigaretta ellenes állami kampány erre volt egy példa, de meg kell vallanom, hogy szívesen vennék nagyobb állami aktivitást pl. a csodagyógyszerek elen is, amikkel nagy károkat okoznak a képzetlen, szerencsétlen, hiszékeny embereknek. Hiller elképzeléseit (ha vannak neki) önálló iskola alapítás ügyben nem ismerem - ennek megfelelően sem nem támogatom, sem nem ellenzem.
Amúgy elvileg azzal is egyetértek, hogy a magániskoláknak is kell állami felügyelet. Merthogy a gyerek közös kincsünk, nem mindegy, hogy ki mit csinál vele. (Mint ahogy a gyerekek éheztetése vagy verése sem magánügye a szülőnek.) Az persze nagyon kényes határ, hogy hol, mikor, mennyire szabad beleavatkozni az oktatási kérdésekbe vagy a gyereknevelési kérdésekbe. (Érdekes adalék pl. most a csörögi iskolaügy. Sokan úgy látják, hogy meg kell teremteni a nagyobb állami bevatkozás lehetőségét, különben nem lesz megoldás. Én ebben nem tudok, nem merek állást fogalalni, de annyi látható, hogy a jelen független önkormányzati keretek közt is vannak alig-alig megoldható problémák.)
Üdv:
halihó