balazsbea Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2103

Annyiban azért igen, hogy szerintem kis korban is érdemes külföldre vinni a gyereket, de ezt már kifejtettem. A repülést pedig mi sem azért választjuk, hogy "felvágjunk" vele, hanem azért, mert sokkal rövidebb idő alatt el lehet jutni vele egy tengerparti országba, mint autóval, így csak két órát kell a gyereknek ülve tölteni, nem pedig 10-20-at. Ha nem olyan típusú a gyereked, hogy az autóban órákig alszik, pontosan a hosszú autóút a probléma, mert a legtöbb kisgyerek nem képes végigülni egy hosszú utat, s felelőtlenség lenne biztonsági öv nélkül száguldani az autópályán csak azért, hogy a gyerek valahogy kibírja. De minden gyerek más, az utazás módját legjobban a szülő tudja kiválasztani, s ha akadnak is kisebb problémák, szerintem az élmény miatt már érdemes belevágni.

Nemcsak azért érdemes tengerpartra vinni egy gyereket, mert azt biztosan élvezni fogja, hanem azért is, mert közben valami egészen más világban találja magát, egy csomó olyan impulzus éri, ami belföldön soha, s ez az, amiért érdemes utazni, már egészen kicsi korban is. Nagyon fontos, milyen hatások érik a gyereket, mert az életben adódó helyzetekhez való hozzáállást a kiskorban begyűjtött élmények alapvetően meghatározzák. A nyitott gondolkodáshoz és széles látókörhöz pontosan az kell, hogy az ember ne csak azt lássa, ami a közvetlen környezetében van, hanem képes legyen önmagát és a világot kívülről is szemlélni, többféle nézőpontból megvilágítani a dolgokat, beleélni magát mások helyzetébe. Szerintem az olvasáson kívül az utazásokon szerzett testközeli tapasztalatok segítenek ebben a legjobban, s ha a gyerek korán találkozik a kultúrák közötti különbségekkel, eltérő szokásokkal, annál jobban elfogadja azokat, s nem fog a későbbiekben mereven elutasítani valamit csupán azért, mert még nem ismeri. Persze még nagyon sok előnye van az utazásnak, de talán már többeknek is elege van a hosszas eszmefuttatásból, így inkább befejezem :). Az biztos, hogy mi mindig magunkkal fogjuk vinni a lányunkat, amíg igényli a társaságunkat, s már most látom rajta az utazások jótékony hatását.

Előzmény: fatema (2097)