Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2675
"almasav-borkősav optimuma mennyi" hát, az érett bogyóban mindenképp a borkősavnak kell túlsúlyban lennie;borkősav/almasav arány < 1. Almasavat kicsit bonyolultabb mérni, sztem csak labor, de ott sem mindegyik tud. (nekem idén a Szőlészeti kutatóban nem tudtak, v. nem akartak ezért azokhoz küldtem le Siklósra akiktől te az élesztőt rendelted.) Próbálkozz a Badacsonyiakkal hátha; vagy pesten a Borászati tanszéken.
Én kértem idén a névnapomra "házi borteszt" eszközt, ezzel fél gramm pontossággal meg lehet mérni a must savait már - szóval szüretkor már látom majd.
A tavalyi év eléggé savasra sikerült - meglepő de az adatok ezt bizonyítják.

Amit szaki pali mond az nem csak vörösre lehet megtenni; ő a spontán almasavbontást "űzi" sokan fehérnél is csinálják; de vigyázz, nehogy olyan legyen a borod mint Jásdié! :). Ehhez azért sok feltételnek kell teljesülnie; ph, hőmérséklet, kénszint, szóval nem könnyű, és állandó jelenlét sem árt. Inkább próbáld a teljes érést megvárni. (Ha meg túl savas a must akkor lehet már ott szénsavas mésszel tompítani.)
Előzmény: RAMBO (2672)