Már azt hittem, senkit nem érdekel a téma és aludtam egy jót! (Hű, de jól esett!)
Még annyit hozzá:
- egyéb gyümölcsfákon az agrobaktériumos daganatot szokták ráknak nevezni (még külföldiül is), és azokat szokták nyomtalanul kiirtani, még a helyüket is fertőtlenítve.
Ilyen is lehet a leanderek közt, átültetéskor bárki meg tudja állapitani, hogy egészséges gyökérzettel van-e dolga.
- a pseudomonas nagyon sokféle, szinte minden növényre van speciális fajtája, valószinü a többiekkel 'békében' együttélünk, anélkül, hogy figyelmet forditanánk rá, vagy az őszi-tavaszi lemosó permetezés már eléggé bevett szokás gyümölcsösökben, és az kordában tartja.
- a leanderen most van itthon (is) terjedőben, (cseh 2004), rosszizű névvel. Már egyszer irtam, hogy olaszok, spanyolok más névvel illetik, és emiatt nem irtják ki az érintett növényeket.
- azt, hogy a metszőollóval betegségeket lehet a gyümölcsfák között terjeszteni, már 30-40 éve is minden mg-i szakkönyv az alapfogalmak közt leirta. Nem kell pánikolni, be kell tartani. A metszési sebek zárásával együtt. (Nem egy nagy beruházás, egy doboz ólommentes festék, ami mindig kéznél van és 10-20 évre elég).
Utsó: a hivatkozásokat betettem, aki akar, utánanéz, de szó szerint mindegyiket betenni felesleges lett volna, sok volt az ismétlés.