Na, csak hogy tovább bonyolítsam egy kicsit! Annak idején, amikor megpróbáltam meghatározni könyvből ezt a fajtát, az első, amire gondoltam, nálam is a Gloria volt:
"Vesszői középvastagságúak, hosszú ízközűek, világos pirosasbarna színűek. Rügyei nagyok, kúp alakúak. Vitorlája teljesen csupasz, barnáspiros, fényes. Levele nagy, hosszabb, mint szélesebb, ötkaréjú. ... Fogai egyenlőtlenül nagyok, hosszúak. Karéjainak csúcsfogai szembetűnően nagyok. Levele pirosas árnyalatú, sötétzöld színű, felülete elég sima. Fonáka csupasz, vagy az ereken serteszőrös. Levele vastag szövetű, bőrszerű. Levéllemeze kiterített. Ereinek töve pirosas, levélnyele pirosas zöld, feltűnően hosszú. ... Fürtje nagy (fürtátlagsúlya kb. 18 dkg), kissé vállas, hosszú, kimondottan laza, igen nagy fürtnyéllel. Bogyói nagyok, kicsit megnyúltak, oválisak (20,5 × 17,5 mm), vékony, de erős héjúak, megfelelően húsosak, sárgásfehérek, s napos oldalukon aranysárga színűek. Ízük kellemes, savai finomak. Bogyói túlérve könnyen peregnek. ... Szeptember elején érik. ... Gazdag, tápdús talajt kíván. Fekvés iránt nem igényes. Rothadásra nem hajlamos. Kielégítő termést csak hosszú metszés mellett ad."
De az Afuz Alinál meg ezt olvastam: "Fő ere az első elágazásnál megtörik."
Na, hát ez kavart be, ugyanis az első leírás nagyjából stimmel a szőlőmre, viszont a levél főere ugyanúgy törik (furcsa mód nem az összesnél), mint az Afuz Alinál!!! Ebből a szempontból olyan, mintha a kettőt keresztezték volna... Hangsúlyozom, az összes többi viszont passzol (amit a Gloria-nál leírtak)!
Na, varrjatok rá gombot! :-)