Babco Creative Commons License 2007.08.15 0 0 11904
Nagyon-nagyon nem értek veled egyet.

"De ha mondjuk mindketten htb-ként éltek végig, akkor valóban ő kapna többet - csakhogy ezen rendszer szerint meg egyformán nem kaptok semmit. Ez miért jobb neked ? "

Nem arról van szó, hogy nekem mi a jó. Tisztességtelennek tartom, hogy valaki csak azért kapjon több pénzt, mert csinált 6gyereket és az utca neveli őket, mint az, aki 3-at, de iskola után viszi őket sportolni, nyelvet tanulni, és tanult, szakmával rendelkező adófizetőket nevel. Aztán azzal a 3-mal fizettetnéd meg a másik anya nyugdíját, meg a hat munkanélküli segélyét, családi pótlékát, stb. Kösz.

"Mert tudod, úgy érzem, hogy ahhoz, hogy valaha is a helyén ismerjék el a Te és a többi nő ill. adott esetben ffi évtizedes becsületes otthoni munkáját, nem vezethet út kicsinyes irigykedésen át, még akkor sem, ha a te bosszankodásod esetleg jogos, és nem irigység, hanem egy szűkebb perspektivájú igazságérzet motiválja."

Kicsinyes írígykedés? Szűkebb perspektívájú igazságérzet? Az, hogy idegesít, hogy vannak akik csak viszik a pénzt, azt, amit ÉN fizettem be? Ez nevetséges.
Persze, az az igaz magyar, aki csinál a nagy semmire 17 vagy hány gyereket, aztán meg elindul gyalogolni, hogy lakást kapjon, és mutogattatja magát a tévében. Én marha meg felvettem a lakáshitelt.
Én pl. örülnék neki, ha bevezetnék, hogy maximum négy gyerek után jár családi pótlék. Aminek a nagyobb része mindenki számára (1-2 gyerekesek is) inkább nem pénzbeli juttatás legyen, pl. legyen ténylegesen ingyenes az iskola minden gyereknek, vagyis ingyen legyen a tankönyv, alap tanszerek, ingyen tömegközlekedés a tanköteles korban, ingyen sportolási lehetőség,stb. Aki tényleg a gyerekre költi a pénzét, az nem jár rosszul, mert ő is a 17 ezer Ftos tankönyvcsomagot megvenné - talán még jobban is járna ha bővítenék a kedvezményeket. A megélhetési gyerekcsinálóknál apukának kevesebb pénze lenne kocsmázni - ez kit érdekel? - de legalább a gyerekeiknek jobb lenne.

Az, hogy a nő gyerekneveléssel töltött éveit megbecsüljék, elég nehéz, ha maguk a családtagok (elsősorban az apa) sem becsülik. Ha azt mondják, hogy a GYESen lévő nő "jaaa, ő csak otthon van a gyerekkel, nem dolgozik" akkor mégis mit vársz? Meg kellene könnyíteni az otthonlétet és jó lenne, ha néha nem küszködés lenne (közlekedés babakocsival, ügyintézés - újszülött gyerek utáni papírmunka kész horror!! - részmunkaidős állások, stb).
Nekem az tetszene a legjobban, ha a GYED csak 1,5 évig járna a mostani 2 helyett, de egy kicsit nagyobb lenne az összege - majd további 1,5 évig járna a MÁSIK szülőnek. Így azok a családok, ahol apuka is tisztességesen kiveszi a részét a gyerekekkel kapcsolatos feladatokból, még jobban is járnának, mert nem lennének rákényszerítve, hogy a gyereket 2 évesen bölcsibe adják, maradhatna 3 évig otthon felváltva apuval és anyuval - ráadásul többet is kapnának.

Egyébként javítsatok ki ha tévednék:
A GYES, GYED, főállású anyaság ideje beleszámít a nyugdíjba. A nyugdíjat az utcsó 5 év fizetése alapján számítják, nem? Akkor mi is a probléma? Meg úgy tudom, a nők nyugdíjkorhatára (még) alacsonyabb pár évvel - pedig a statisztikák szerint tovább élünk.

"Én pl. nem sajnálom el a cigányoktól sem az arányos juttatásokat, bár erre még F. is képes megértéssel reagálni."

Én nem a cigányoktól sajnálom, hanem csak azoktól - bőrszíntől függetlenül - akik abból élnek, hogy gyereket csinálnak és felveszik a családi pótlékot, de a 8 általánosa a gyerekeknek úgy van meg, hogy 4 első és 4 második.

"Nekem meggyőződésem, hogy ez az ő felemelkedésüket is szolgálná, annál is inkább, mert náluk ugye a nők dolgoznak inkább. Ha megnőne ezért a presztizsük, nagyobb szavuk lenne a családi életvitelbe beleszólni, és iskolázottabbak lennének a gyerekeik is. "

nem hiszem. Sokan a hagyományaik szerint élnek, "kereshetnek" a családnak több pénzt pusztán azáltal, hogy szülnek, de attól még nem lesz nagyobb a presztizsük vagy több beleszólásuk. Attól hogy felemeljük a családi pótlékot, több pénzt osztunk szét (pl. az én befizetéseimet!), a nők nyugdíjat kapnak (amit az én adófizető gyerekeim járulékából fizetnek majd) attól azok a gyerekek nem fognak iskolába járni. Ezért kellene az, amit feljebb írtam: a családi pótlék nagy része természetbeni juttatásból álljon. Aki járatja iskolába a gyerekét, az jobban fog járni.

"Kimutatott, hogy a világon mindenütt a nők helyzetének javulása egyenes arányban hozza a gyerekek helyzetének javulását és a következő generációk kilátásait is. "

Ezt nem vitatom, csak azt, hogy ha nyugdíjat osztunk a megélhetési gyerekgyártóknak, akkor minden szép és jó lesz.

"Márpedig pl. a cigánykérdést csakis a felemeléssel lehet megoldani éppúgy, mint a négerkérdést Amerikában."

Azzal. Ennek a megoldása pedig nem azt, hogy még több pénzt szórunk szét, hanem az, hogy támogatjuk a gyerekek megfelelő oktatását, egészséges fejlődését.
Előzmény: Törölt nick (11840)