Nézd, nem akarlak megbántani, de eléggé más a véleményem. Jaksche egy tökös ember, és minden tiszteletem, hogy ezt így bevállalta, és nem is mondott semmivel sem többet, mint amit kellett. Becsülöm érte, hogy kiállt a közönség elé, mégha 100000 euroért is. És Vino meg Voigt és a csapatvezetől kivételével szerintem sem mondott konkrét neveket a háttérben, csak az alkalmazott módszerek lényegét magyarázta el.
Jakschénak szerintem csak az baszta a csőrét erőteljesen - és szerintem amúgy abszolút jogosan is - hogy a saját elmondása alapján Vino gyengébb tavaszi szereplése és Rominger pattogása után került szorult helyzetbe Saiz és volt kénytelen visszamenni Fuenteshez, akivel pedig már korábban felszámolta a kapcsolatot Heras bukása miatt, mert érezte, hogy kockázatos. Bele is bukott a csapattal együtt. Ha Rominger nincs, akkor nincs OP sem, és a Liberty sem dől be. A versnenyzőket Vino kivételével meghurcolták, Vinonak mákja volt, aztán meg az így megszerzett licensszel összegründolt egy jó csapatot, majd nyert egy Vueltát. Jaksche sosem nyert volna Vueltát, ő csak versenyezni akart volna. A Liberty belső köre azóta sem tudott elhelyezkedni, csak maximum procontinental csapatoknál, kivétel mondjuk Leon Sanchez vagy Contador, de mondjuk egy Beloki vagy egy David Etxebarria meg seholsem. A régi társakat meg szépen otthagyta a szarban. A tavalyi Tour után úgy gondoltam, hogy ez érthető lépés volt, mert az Astana léte forgott volna veszélyben, ha beveszi a csapatba az OP-ben érintetteket. A Jaksche interjú fényében viszont nekem igencsak szarban hagyás szaga volt a dolognak, a maffiás hasonlat is nálam egyértelműen Vinora utalt. és megmondom őszintén, nem tetszett, hogy pont az úszta meg az egészet, aki miatt - még ha indirekt módon is, de - kirobbant az ügy, és utána le se szarta a többieket. Tisztelem Vino versenyzői nagyságát és azt is, hogy ennyit tett az új csapatért, de a Jaksche interjú után meg kell mondanom, hogy emberileg csalódtam Surában. Ezt most gondoltam igazából át mélyebben, hogy lebukott a Touron. Utolérte a végzete, amit amúgy nagyon sajnálok a történtek fényében és a negatív véleményem ellenére is, mert igazi példakép és csodálatos versenyző volt Vino. És ezután is kedvelni fogom, de ez a kis tüske megmarad bennem a Vinorol alkotott képemben. Sajnos.
Jaksche amúgy Vino mellett még egy nevet mondott, Voigtét, aki szintén kibaszott vele, amikor nem állt ki az érdekképviselet tagjaként és befolyásos versenyzőként az OP-sek mellett a tavalyi Tour előtt, hogy mentse a saját bőrét. Jaksche részéről ez egy kicsit talán gonosz, de szerintem elegáns visszaszúrás volt, azt gondolom. Ha te így, akkor én is. Más nevet nem mondott. Volt egy olyan megjegyzése, hogy nem tudja, melyik csapattársa hogyan doppingolt. Na ez az, amit egyszerűen nem hiszek el, ha a Liberty családként működött - márpedig Jaksche is ezt állítja - akkor nekem ne mondja senki, hogy ezekről nem beszéltek a versenyzők egymás között. Pont azért füllentett itt Jaksche szerintem, hogy védje valamilyen szinten a régi társakat. Az én szememben amúgy Jaksche - és talán Ulle - az, aki egyenes gerinccel jött ki ebből az egész történetből, a többiek - így Sevilla vagy Botero is - egy kicsit azért meggörbültek a szememben, bár kétségtelenül megértem őket is és elfogadom, hogy versenyezni akarnak, meg nem ártottak senkinek sem, a többségnek így is elég büntetés, hogy valószínűleg sosem térhetnek vissza az elitmezőnybe és a Tourra. Vino sírját meg nem Jaksche ásta meg, hanem saját maga. Kapott több jelet is a Tour előtt - Kessler, Mazzoleni bukása, a man in black ügy Rasmussen kapcsán, Jaksche szavai, tudhatta, hogy figyelik. Ehhez képest becuccolva ment neki a Tournak. Sajnálom nagyon, hogy így alakult, de ő maga szaladt bele a végzetébe...
Gondolom Jakschét a többség inkább árulónak tartja és nem ostja az én véleményemet, de eléggé átgondoltam ezt az egészet az utóbbi napokban és vállalom, amit gondolok.