Kedves Gambroso!
Nekem aztán igazán nagy változással járt a GDM-es diéta, mert addig csokit tudtam volna enni keksszel, fagyit lekvárral és fehér kenyeret chips-szel... stb. tehát imádom(!) a szénhidrátot, mégis...
Az első gyereknél egyáltalán nem lett magas a cukorértékem sem a 16. sem a 26. héten.
A második gyereknél a 16. heti terhelésnél ugrott ki az eredmény, szerencsére megúsztam diétával (Margit kh., 180g-al kezdtem és 155 g-ra állitottak be, ezzel végig is vittem a terhességet és 38. héten született meg Zsófi 3500g-al. hathetes kontrollon normál értékeket mértek)
A harmadiknál már a 10. héten csináltatott az orvosom egy OGTT próbát és ki is ugrott az eredmény. Próbálták ugyanúgy beállitani a diétát, de nem reagált a szervezetem, ezért végül inzulinoztam eleinte naponta kétszer, majd háromszor, végül négyszer szúrtam, háromszor napközben rövid hatásút és éjszakára pedig hosszú hatásút, mert akkor már az éhomi cukrom is magas lett. Összességében a terhesség végére 80 egység inzulint szurtam, ami a belgyógyászom szerint a normál cukrosok által használt inzulin több, mint kétszerese. Menyus mégis rendben született (császárral ugyan, de ennek nem a cukor, hanem a megelőző két csaszi volt az oka), 2920 g volt és 50 cm, tehát egyáltalán nem lett óriás baba. Már a születéskori vércukorértéke is jó volt, utána még néhányszor mérték óránként, majd nem is mérték tovább, mert annyira jók voltak az értékei. Én magam ellenőriztem a cukromat rendszeresen és még most is sokszor tesztelem. A 6 hetes kontrollra még nem tudtam elmenni, de a Margitos protokoll szerint ezt nem kell pont a 6. héten megcsinálni, a lényeg az, hogy legalább 6 hét teljen el a szülés után.
És, igen, én kifejezetten túlsúlyos vagyok, de az én belgyógyászom pl. éppen ezen lepődött meg leginkább, mert terhességi diabétesze általában az arányos alkatú vagy méginkább a soványabb nőknek szokott lenni - állitása szerint. A normál diabétesz viszont már sokkal jellemzőbb a hozzám hasonló alkatú emberekre.
Szóval az én meglátásom, hogy nyugodtan mérgelődd ki magad, lázadj és olvass el mindent a dologról, aztán törődj bele és fogadd el azt, hogy ez nyamvadt 9 hónap, illetve még annyi sincs, amit ezzel a diétával el kell töltened, viszont lesz jónéhány csodálatos éved egy egészséges kisbabával.
Bocs a hosszúságért, üdv, S.