Lefty_Géza Creative Commons License 2007.08.10 0 0 302
Sziasztok,

barátaim költöznek majd a lakóparkotokba, ezért kezdtem el olvasni a fórumot, mindjárt az elején találtam érdekes dolgoat...
Szóval csak hogy segítsek és tudjátok, szocpol és illeték ügyben.
Qrkr ezek szerint jogász, és azt írja hogy "az elmúlt 15 évben egységes a gyakorlat, a szocpol (lakásvásárlási kedvezmény/megelőlegezp kölcsön) után is fizetni kell az illetéket."
Az a baj, hogy ha a jelenleg érvényben lévő jogszabályt tüzetesen elolvassátok, abban van olyan paragrafus, amely kimondja, hogy a szocpol értékét le kell vonni a lakás árából, és úgy kell kiszámolni az illeték mértékét...igaz kicsit hamiskás a fogalmazás, de benne van...
Fél éve vettünk mi is új építésű ingatlant, 16,5M volt, szerődéskötés után hamar jött is az illeték befizetésére felszólító levél, munkatársam javaslatára elkezdtem böngészni a jogszabályt, és fellebbeztem.
A fellebbezést elutasították, egy olyan mondattal, hogy két kedvezmény nem vonható össze. Szerintük az egyik kedvezmény az, hogy 15M-ig nem kell fizetni illetéket, a másik az, hogy a szocpol után nem kell fizetni....
Felhívtam az ügyintézőt, és megkérdeztem, hogy hol van ez leírva a jogszabályban, erre csak hümmögött, és közölte hogy ő nem ért hozzá, de mivel az osztályvezető (a félisten) aláírta, ez így biztos jó....NEVETSÉGES!
Ismét fellebbeztem, gondoltam nem hagyom annyiban, rákérdeztem hogy hol van ilyen leírva, és rávilágítottam a jogszabály adott paragrafusára, amely kimondja hogy nem kell a szocpol után illetéket fizetni....
Megjött a válasz, hogy "többféleképpen lehet értelmezni a jogszabályt" a fellebezésem elfogadták, és levonták a szocpolt, ezáltal a lakás ára 15M alá esett és nem kellett illetéket fizetnünk...
Szerintem jól olvassátok át Ti is a jogszabályt, plusz számoljátok át az összeget ami nekik kijött (munkatársamnak múlt héten tripla összeget hoztak i), volt vele kis meló, de megérte, közel 150E forintot sóroltam, amivel simán lehúztak volna....

Üdv.:
L_G
Előzmény: grkr (26)