szirl v2.0 Creative Commons License 2007.08.09 0 0 10377

Na ilyesmire vártam! :)

Tulajdonképpen belegondolva ebbe a jogi dologba, lehet igazság abban, amit írsz.

Tényleg előfordulhatnak ilyen esetek.

1. Kérdés, hogy ez kizárólag a nők számára hátrányos-e, vagy mindenkit egyformán érint. A Zsanett ügy jó példa erre szerintem.

2. Kérdés, hogy mit lehet tenni ezügyben? Mert a törvények módosítására egy átlag nőnek ugyanannyi esélye van, mint egy átlagférfinak. Felkeresi a parlamenti képviselőjét, vagy belép egy szervezetbe, ami az ő véleményét képviseli és lobbizik, egyszóval megpróbálja elérni az akaratát. Szerintem ez ma Magyarországon lehetséges.

A megbecsülés egy sokkal sokkal bonyolultabb kérdés.

Már a fizetésben is, hátmég mondjuk erkölcsi alapon.

A fizetést is érdemes bontani.

- ugyanazért a munkáért nem jár ugynaz a pénz

namost eleve kérdés az, hogy az, hogy ugyanaz a munka

mert lehet ugyanaz a munkakör, de lehet az is, hogy ugyanolyan minőségű munka

nade az ugyanolyan minőségű munka - mondjuk a fizikai - esetleg sosem lesz ugyanolyan, még a sportban is külön van női és férfi ág, és a súlycsoportokat már nem is mondtam

csakhát ha különbséget teszek női és férfi teljesítmény között, akkor nem vétettem-e máris az ellen, hogy a férfiak és a nők egyenlőek?

Eghy érdekes példán keresztül:

amikor a tanár mosolyosgva közli a diákkal, hogy ez egy 'női négyes', akkor

- valójában komolyan degradálja a nőket

- ámde figyelmbe vesz eltéréseket és kompenzál

na melyik a jobb? abszolut skálát használni, vagy kompenzálni?

pozitív diszkrimináció (elrontottam a negtívat :-) ), amikor valaki nem hátrányhoz, hanem előnyhöz jut azáltal, hogy mondjuk nő. Például nála lesz a gyerek elhelyezve - csak példa, nem állítom, hogy ez az.

Árnyaltabb kérdés, hogy ha kimondom például azt, hogy minden vezető testületben a nők aránya minimum X% kell legyen, az pozitív diszkrimináció-e vagy sem. Most vagy a tehetség dönt, vagy nem. Pusztán az hogy nő, ne jelentsen előnyt. Vagy ez is kompenzáció?

Az egyformaság az olyasmi, hogy a férfi is használjon szemöldökcsipeszt, meg a nő is legyen bányász.

A keményebb feminista irányvonal mégis tudna mit, olyan baromságokat, hogy nem megy előre az ajtón, meg nem hagyja hogy kifizesség az italát, stb.

Utolsó mondatod egy hőzöngés. MIért, hová jutatta a világot a férfias viselkedési forma?

Előzmény: forintocska (10367)