levil Creative Commons License 2007.08.08 0 0 3408
Inch nem meselt. Elosszor is az LGT 3 es fel orat jatszott. Ilyet meg nem lattam. foleg nem 60 eves bacsiktol. S jo volt.

A szakallas ember egy Andy Owens nevezetu Amerikai mandolinos. Ott volt Abaligeten. Hallott a fesztivalrol s gondolta ugy is kell jonnie Europaba, akkor eljon. (S egyebkent jol erezte magat.) Abaligeten haverkodtunk ossze vele.

Az utjanak igazi oka hogy elvigye hangszeret javitasra Ondrej Holoubek cseh mesterhez. Miota Charlie Derrington meghalt azota nem igazan talal olyan hangszereszt akiben bizik (illetve egy van de arra honapokat kell varni.)

A szoban forgo hangszer egy 1923 Aprilis 25 Lloyd Loar F5 mandolin. Loar volt az aki kitalalta az A5 es az F5 mandolinokat. Kb 280 keszult s ebbol 180rol tudnak. Ezek a hangszerek most 35 millio forint kornyeken jarnak.

Vasarnap meg egyutt vacsoraztam az urgevel Pesten s akkor ajanlotta fel hogy ha elmegyunk Hetfon Brnoba akkor kirpobalhatjuk. De a Hetfot nem tudtuk megoldani. Erre mondta hogy akkor meg a Kedd hajnali 4 ora maradt a mert akkor repul Becsbol. Na ezt sikerult elkovetnunk az ejjel.

A hangszer basszatok meg... Nem is tudom mit mondjak. Pedig most csereltek rajta hurlabat szoval eleg fedetten szolt. De igy is olyan hangja van mint a vilag vege. En meg a fesztival alatt kerdezgettem hogy ezek a Loarok tenyleg olyan jol szolna, s mondta hogy tenyleg (bar hozza tette hogy van ami nem sikerult, de szerencsere neki egy jobb darabja van.) S most szemelyes tapasztalatbol tudjuk mondani hogy tenyleg. Hihetetlenul szol.

A hagszer tortenete hogy kb 30 eve egy no eppen baszta ki a volt ferjenek az osszes cuccat egy kukaba. A csavo elment cigiert s sosem jott vissza. Ez gondolom par honap/ev utan meg lett unva s a feleseg teljesen kikoltoztette az urget. Ezt latta meg egy fiatal zenesz (villanygitaros) fiu. Megkerdezte a not hogy mi ez, s hogy neki adja-e. A no mondta hogy o most ezt kidobta s azt csinal vele amit akar.

A helyi hangszerboltoshoz bevitte aki elgondolkodott rajta hogy ad a sracnak $50et, mert tudta hogy egy nagy erteku hangszerrol volt szo, de ez rossz karma. Megmondta a fiunak az igazat s hogy ezt piaci aran meg szeretne venni tole. A hangszer akkor $3500at ert s meg is vette a kereskedo (elcserelte villanyhangszerekre, stb.) 8 evig tartotta s eladta Andynek $9000ert. Ez kb 22 eve volt.

Szoval valami iszonyatos elmeny volt jatszani a bluegrass mandolinok Stradivarian. Bill Monroe is 2 ilyenen jatszott. Loar tulajdonos pl Ricky Skaggs, Chris Thile, meg meg sok gyujto s kiemelkedo zenesz. Ilyen hangszer ritkan jar Europaban s nem hiszem hogy valaha lehetosegem lesz ilyenen jatszani. Megerte az utat.

Azota meg azon agyalok hogy 1-2 ev mulva kene venni egy Holoubek mandolint. Most rendesen atnezte a Loart. Levette a mereteket, leleste a trukkoket. Meg egy CTn is atnyomtak a hangszert hogy strukturalisan belul is atnezzek. Andy nagyra becsuli ezt a mestert (bar a fesztivalon be nem allt a szaja hogy a Sumi mandolinok mennyire jok es mennyire alul vannak arazva.) Azt is meselte hogy megkaparintott egy 6 generacios varnish receptet (tobbek kozt ezzel javitgatta ki a lakkozasi seruleseket a hatlapon.) Meg ugy gondoljak hogy vegre megfejtettek a fedlap szinezeket (stain) is ami eddig egy oriasi kerdojel volt. Meg is rendelt az urgetol egy tokeletes kopiat (kiveve Gibson logo). Jovore lesz csak meg s ha ez jol sikerul akkor lehet hogy en is egy Holoubek mandolinra szeretnek majd 1-2 even belul tovabb lepni. (Vilag eletemben cseh mandolint akartam regionalis szolidaritasbol.)

Szoval nagyabol ennyi a sztori. Inch meg lehet hogy hozza fog fuzni valamit.