OK, szerintem akkor valamit rosszul tudsz.
Feherjeforrasok: husok, halak, tejtermekek, tojas, feherjeporok (de nem a tomegnovelok, mert azok reszben szenhidratok is)
Szenhidratforrasok: rizs, krumpli, zabpehely, teszta, kenyer, gabonapehely, gyumolcs, zoldseg, egyeb cukrok (kristalycukor, szolocukor, stb.)
Zsirforrasok - minden olaj (kulonosen jok az extraszuz olajok), bizonyos halak (lazac, makrela, szardinia), tejtermekek (kulonosen sajt), zsirosabb husok
Szoval azzal, hogy rizst eszel (es tok mindegy, hogy rizspelyhet vagy rizst, sot az is mindegy, hogy barna vagy feher rizst), a szervezeted szenhidrathoz fog jutni. A szenhidrat energiaforras, de belole nem lesz izom! Ahhoz feherje kell. Az, hogy minden szenhidrat tartalmaz nemi feherjet, az most tok mindegy, mert ez csak minimalis mennyiseg a legtobb esetben (kivetel szarazbab, stb.).
Amikor azt irtam, hogy 200 gramm feherjet kell naponta megenned, akkor a feherjeforrasokbol probalj meg valogatni. Lehetoleg olyanokat, amik keves zsirt tartalmaznak - kiveve egeszseges zsirok pl. bizonyos halak (peldakat lasd fent). Pl. csirkemellfile, pulykamellfile, zsirszegenyturo, tejsavoproteinpor, halak, tojas(feherje). Feherjet minden etkezeshezz fogyassz. Szoval, ha napi hatszor eszel, akkor alkalmankent kb. 35 grammot egyel. Ez viszont nem egyenlo 35 grammnyi csirkemellfilevel, ugyanis a csirkemellfilenek kb. 20-25%-a feherje (a tobbi nagyreszt viz), szoval a 35 gramm feherje kb. bo 15 dekanyi csirkemellfilenek felel meg.
A feherjek mellett azonban szukseged van szenhidratra es zsirokra is. Ezek adjak tobbek kozt az energiat a szervezetednek. Utobbiakrol mar irtam, hogy probalj meg egeszseges forrasbol valasztani, es par peldat is emlitettem. Szenhidratbol este fele mar kevesebbet, reggel, napkozben es edzest kovetoen lehet tobbet is. Hasonloan a feherjehez, 100 grammnyi rizs nem egyenlo 100 grammnyi szenhidrattal. Minden etel tartalmaz valamennyi vizet, barmennyire is szaraznak tunik a termek. Szoval pl. 100 gramm rizs olyan 70-75 grammnyi szenhidratot tartalmaz. Ha pl. egy nap 300 gramm szenhidratot akarsz megenni, akkor lathatod, hogy ez kb. 40 dkg nem fott (!) rizst jelent.
Tehat valahogy a kovetkezokeppen kellene kineznie az etkezeseidnek:
1. Reggeli - tojasrantotta, zabpehely
2. Tizorai - szardinia, teljesorlesu kenyer
3. Ebed - csirkemellfile grillezve, barnarizs, zoldsegek
4. Edzest kovetoen - tejsavofeherje koncentratum, gyumolcs
5. Edzes utan kb. egy oraval - zsirszegenyturo, teljesorlesu teszta
6. Pulykamellfile, zoldsegekkel