tubularbells
2007.08.05
|
|
0 0
3225
|
Sziasztok!
Bocsássatok meg, hogy „zöldfülű” Solaris-fórumosként kicsit ünneprontó szeretnék lenni.
Régi, passzív fogyasztója vagyok a fórumnak, és főként azért passzív, mert az én előismereteim nem érnek a tieitek közelébe. Én a másik oldalról kerültem közétek: korábban ismertem a Napoleon Boulevardot, és csak visszamenőleg bukkantam rá a Solarisra. Azóta mindent megvettem, amit lehetett, és a MÜPÁ-ban is ott voltam – ez volt életem első Solaris koncertje. Fantasztikus élmény volt.
De eredetileg NB rajongó voltam. Voltam. Mert az, ami Kollár Attila távozása után lett a zenekarból, az minden korábbinak a megcsúfolása volt. Legalábbis szerintem. /Nyugodtan mondjatok ellent, ez csak egy személyes vélemény./
Mindenesetre az is a Gömör-Barcsik-Pócs trióhoz fűződött. Így aztán nem sok bizalommal voltam/vagyok ehhez a Solaris Fusion formációhoz sem.
Muszály ezt előrebocsájtanom, hogy leszögezzem: elfogult vagyok. De.
Van néhány igen súlyos problémám a dologgal kapcsolatban, ami egyáltalán nem szubjektív:
1.) Miért használják a Solaris nevét, logoját-tipóját, sárga körét? Ezt még a nagy tribute-zenekarok sem csinálhatják, ennek vannak jogi korlátai /azért merem ezt mondani, mert jogász vagyok, több védjegy- és szerzői jogi perben dolgoztam már – gyakorlatilag ez a szakterületem/.
2.) Miért a Solaris történetét írják le a honlapjukon, miért nem a sajátjukat? Arra ott a zenekar (kissé befagyott!) honlapja.
3.) Miért nem saját repertoárt alakítanak ki (azt írtátok, az az egy szám ígéretes volt), miért kell olyan számokat játszaniuk, amelyekhez – a borítók tanúsága szerint – semmiféle szerzői közük nincsen? Ráadásul egyikük sem alapító tagja a Solarisnak és az Archive-1 borítószövege szerint sem a név, sem a zenekari koncepció kialakításához nem volt közük?
4.) És a legsúlyosabb: hogy jönnek ahhoz, hogy szabadon letölthetővé tegyenek egy olyan számot, amin Bogdán Csabi gitározik, Kollár Attila fuvolázik és Erdész Robi billentyűzik? Ami ráadásul – a Nostradamus-album borítószövege szerint - Erdész Robi szerzeménye! Miért kell azt a látszatot kelteniük, mintha sajátjuk volna?
Higgyétek el, ezek komoly problémák, ilyesmivel nem jó játszani!
Mindent összevetve, sajnos, ugyanaz az érzésem, mint a NB esetében: a Gömör-Pócs-Barcsik trió olyasmit vált aprópénzre, ami nem az övé. Javítsatok ki, ha nincs igazam, de úgy gondolom, ilyen gátlástalanul nem szabadna idegen tollakkal ékeskedni.
Üdvözlettel
tubularbells |
|