Dickens Creative Commons License 2007.08.03 0 0 8960

Ó,nem kell azokat nagyítóval keresni, hidd el nekem. Valóban nem kell doktori disszertáció a topiknyitáshoz, mindössze egy dolog megfontolandó: hogy valaki, akinek fogalma sincs a világ nagyobbik feléről, aki nem járt ki iskolákat - ahol nem csak doktorit írni lehet ám megtanulni, hanem elég sok minden mást is -, az hogy jön ahhoz, hogy véleményt alkosson össztársadalmi kérdésekről. A helyesírással pedig nem az a probléma, hogy számomra elviselhetetlen volna, ha valaki pontos j-vel írja, hogy hülye (tudom, nem írtad azzal, csak mondtam egy példát), hanem az, hogy ha valaki gyakran vét súlyos hibákat írás közben, az azt jelenti, hogy nem olvasott eleget (ugyanis a helyesírás például olyan dolog, amihez a 6 elemi untig elég lett volna). Ha viszont nem olvasott eleget, akkor nem elég széles a látóköre ahhoz, hogy olyanoknak, akik pedig ezt megtették, sőt, adabszurdum nyelveket is beszélnek, és tán jobban ismerik idegen országok kultúráját, mint te a sajátodét, megmondja a tutit. Te valójában egy "élet által tanított bölcs" vagy? Mert az egyetemen nem tanultál a feminizmusról, mert hát nem jártál, és sok nemzetközi irodalmat sem olvashattál róla, mert ugye nem beszélsz nyelveket. De rendben, akkor csak annyit kérdeznék, szeretnéd-e, hogy egy élet által tanított orvos műtsön, azzal a jelszóval, hogy elvégre az anatóima is csak megtanulható, mint minden más a világon? Ugye, nem. Na, amennyire nem szeretnéd, hogy egy élet által tanított orvos műtsön, én annyira nem szeretném, hogy egy Internet által tanított szociológus tartson nekem előadást arról, hogyan néz ki a társadalom szerkezete, és kik vannak abban fölényben.

Mindaz, amiről az észt osztod, világjelenségekről szól, a világjelenségek nagy részének megismeréséhez és fölfogásához pedig ugye olvasni és tájékozódni kéne. Ha mindezeket nem tetted meg, milyen alapon gondolod, hogy jogod van róluk véleményt formálni, vagy hogy az bárki számára is hiteles lesz?

És hozzátennék valamit ehhez az egészhez: bármennyire is úgy gondolod, hogy a szemét, elnyomó férfiak a felelősek azért, amiért te hat osztályt végeztél el mindössze, nem így van. A saját életéért mindenki maga felelős. És azzal az energiával, amennyit abba feccölsz, hogy a fórumon magyarázz, talán beíratkozhatnál egy felnőtt iskolába, mindenkinek hasznosabb volna (de főleg neked).

Előzmény: forintocska (8936)