alsotekeres Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1120

Szia!

Bár én sem tartom tökéletes megoldásnak a mulcsot, mégis több helyen használom a kertemben. Ami ellene szól az a rigók, illetve az, hogy a legtöbb sziklakertinél "tájidegen". Viszont sokkal inkább segít a nedvesség megtartásában (nálam ez volt a fő szempont) és a gazosodásnak is jobban gátat szab. (Van murvával takart sziklakertem is - varjúhájak, kövirózsák számára - de ez jóval szárazabb és sokal jobban gazosodik is. A lépcsőzetes elrendezést, enyhe lejtéssel én is javaslom.  (Én pl. ágyásszegélyt használtam a lépcsők kialakítására. Ez szintén a locsolóvíz megtartását szolgálja nálam. Van egy kőfolyás jellegű sziklakert részletem is, de én úgy érzem, hogy ebben igazán a párnás, kúszó növények mutatnak jól.

Az agyagos talajhoz talán annyit, hogy az a legfontosabb ne legyen pangó víz a növények gyökerénél (főleg télen). Ezért célszerű lehet a földbe sódert, homokot, esetleg múrvát keverni.

Tapasztalataim szerint a locsolást, még pl. kövirózsák esetében sem célszerű megspórolni a legmelegebb nyári hónapokban.

Amiket még ajánlanék növényeket: kúszó lángvirágok (Phlox), kristályvirágok (Delosperma), kakukkfű (Thymus), némelyik szegfű, tatárvirág (Iberis), kökörcsin (Pulsatilla), ciprsuka (Santolina - bár ez elég nagyra nő), gyepes szappanfű (Saponaria ocymoides)

Előzmény: bvera27 (1117)