Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3272
Taffy ezt találtam uborkasalátának télire:

uborka


Az uborkát megmossuk, utána hámozzuk vagy nem, ki hogy szereti. Gyaluljuk, kerekre salátához, hosszúkásra tzatzikihez.

Majd a kifőzött, tiszta üvegekbe rétegezzük sóval, 2 ujjnyi uborka, 1 ujjnyi só elven. Amikor tele van az üveg, várok 15 percet, mert süllyedni fog. Telerakom a megüresedett részt uborkával, majd sóval zárom, tehát a lényeg, hogy az utolsó réteg is só legyen. Egy réteg fólia, kupak és mehet polcra.

Nem. Nem fog megromlani.
Nem. Nem kell bele semmi más.

Úgy kell számolni, hogy 1 üvegből (1 literes) 2 fejadag jön ki bőségesen.

A felhasználás pedig úgy megy, hogy 2 órára vízbe kell áztatni, és kb. fél óránként cserélgetni kell alatta a vizet. Néha megkóstolom, hogy mennyire sós még. Ha már jó, akkor ugyanott tartunk, mint ha friss uborkából kezdtük volna a saláta gyártást.

Mi úgy kalkulálunk, hogy havonta legyen 2-szer salátánk és 2-szer tzatzikink (októbertől-májusig). Az elég változatos. Nekünk pont jó.

Van, aki fűszereket, vagy ecetet is tesz bele. Én nem pártolom az ilyesmit, mert úgyis kimossa belőle az ember nagy részét, a felhasználás előtt. Felesleges pazarlás. Kivéve a kaprot, de azt mi nem használunk egyik salátához sem.


Előzmény: taffy (3232)