A Stamatis apartmanház Sarti beachen a főútnál /sajnos túl közel hozzá/, a legutolsó ház a tenger felőli oldalon, közvetlenül a Barracuda ház szomszédságában van. Egy kívül-belül szépen, igényesen, célszerűen felépített, berendezett, de nem luxuskivitelű ház. Sok apartmanban megfordultunk már, én 4-es osztályzatot adnék neki mindent összevetve. A part sincs messze, kb. 200 m. Ez a ház egy pici dombra épült, a víz könnyen megközelíthető a Hallydé apartmanház mellett futó kis utcán.A ház fellső szintjén lakik a tulaj a családjával, és fennt van egy 5 ágyas apartman, itt voltunk mi. Ez nagyon szép, és kényelmes 2 szobás, két oldalra terasszal. Az alsó szinten egy légteres apartmanok vannak, körben a ház aljában, 8 db 2-3-4 ágyasak. Első nap mikor még üresek voltak, bekukucskáltam, nem túl nagyok, de nem is túl szűkösek. Az útra nézőket délután süti a nap. Minket eléggé zavart éjszaka z út előtt száguldozó, nagyon sok autó hangja, úgyhogy a harmadik éjjel már kértük a légkondit, mert a zajtól mi nem tudtunk aludni, a nyitott ajtó mellett. Egyébként a szobába a teraszról lehet bejutni, és van elhúzható szúnyoghálós ajtó is. A tulajt és családját napközben nem sokat látni, inkább csak a reggeli órákban, meg késő este. Az én 7 éves kislányom összebarátkozott az ő kb. 5 éves kislányukkal, már a második napon. Nagyon érdekes volt, mert a görög kislány szinte semmit nem szólt, de az enyém eléggé talpraesett, úgyhogy feltalálták hamar magukat, a második héten már bejárt hozzánk a kislány /az ágyon ugráltak kézenfogva/A legközelebb eső strandrész nagyon szuper. Csillogó homok kb.600 m- hosszan, a sziklák felé, befelé a falu felé a part egy darabig homokos, utána aprókavicsos. A víz kb 30 m-ig nem mély, kisgyerekeseknek ideális. Van kb. a parttól 10 m-re egy homokpad, végig a sziklákig, ott volt hogy kilátszott a homok, ha éppen apály volt, és nagyon jó kis hullámok keletkeztek a szélén. Az utolsó 2 napban szuper jól hullámzott a víz, nagyon élveztük, olyan volt mint egy hullámfürdőben. Teljesen csendes víz csak 2 nap volt, szinte egyáltalán nem volt hullámzás.
A beach gyalog, sétálva kb. 15 perc a központtól, a village résztől 10 perc. A Stamatishoz közel, lefelé a vízhez, a parton van egy étterem, egy szupermarket hol sok minden van, de kenyeret csak délelőtt lehet kapni. Nagyon közel van kb 25 m-re tőle az Evros étterem, mi itt nem ettünk csak elvittünk gyrost pitában, 2 eu, finom volt, de kisebb adag, mint bennt a faluban, a főútcán, az Ovelix-el szemben, az Agiao gyorsétterem csirkés girosa ízlett a legjobban a lányaimnak, és rengeteg hús volt benne. Esténként bementünk az autónkkal a falu főutcájáról is megközelíthető új nagy áruházba, valamivel olcsóbb mint a régebbi kis boltok, viszont itt pl. nem voltak azok a finom péksütik mint a "bakery"-kben, a pékségekben. A croassant sok helyen üresen készítik, ha csokisat szeretnél, kérni kell külön, és egy géppel nyomnak bele csokit. Ez mindegyikünknek nagyon ízlett. Tintahalat egyszer ettünk de Marmarasban, nekem kellett megenni, a család nem díjazta /kicsit gumiszerű, de az íze jó volt/ inkább a sült apróhalakat ették. Mi két hetet voltunk, ebédre főztünk, kihasználva a déli hőséget, amikor kinnt a parton szinte elviselhetetlen volt a hőség.
Este 9 körül mentünk inkább a faluba, csavarogni, giroszozni, ücsörögni a parton. A nagy parkolónál az úton vannak kis hajóhinták, meg kisvonat 1,5 eu-ért, de inkább kisebb gyerekeknek, de van csúzda is. Ott egyik este egy periu indián csapat zenélt, megálltunk, hallgattuk őket, tetszett, lehetett venni cd-t is nem tudom mennyiért. Benn a faluban sok üzlet van, élelmiszer, húsboltok, stb.
Az apartmanban van tv, de csak görög adót lehet fogni,mi vittünk hordozható lejátszót a kislánynak szerencsére. Egyik nap nagyon begyulladt a mandulája, egész nap feküdt, még jó hogy ott volt a lejátszó, azt nézte /ő is meg én is vele együtt/ két hétbe belefért egy egész napos pihi, még jól is esett a hűvösben lenni. Elvittem az orvosi rendelőbe, a Sithon iroda mellettiben egy szolvákiai magyar nő az ápolónő, az orvossal angolul beszél. délelőtt 10-től 14-ig, aztán este 6-tól 10-ig rendel, de sürgős esetben telefonon hívhatóak. Minden szobában ki van téve az utazási iroda, a rendelő, a sürgősségi esetekben hívható telefon száma. Ja, és ez a rendelő az utazási biztosítást kérte, nem a TB-s biztosítást fogadják el, így viszont a rendelőben nem kell fizetni, a gyógyszertárban viszont névre szóló számlát kell kérni, és utólag itthon a biztosító kifizeti a gyógyszer árát.
Sajnos az Athos körüli hajós útról lemaradtunk, pont aznapra betegedett meg a kislány, amikorra terveztük, utána már csak 2 nap maradt, meg nagyon meleg is volt, már nem akart menni a család,egész nap a hajón sülni /azt mondták ezt meghagyjuk legközelebbre.Nem fakultatív mentünk volna, hanem saját magunk mentünk el a hajókikötőhöz, ott fele áréért 16 eu/felnőtt, gyerekek ingyen, mehettünk volna, most nem emlékszem a helység nevére, Sarti és Vourvouru között félúton volt a kikötő.
Autóval bejártuk a Sithon félszigetet, párszor, hol erre, hol arra. Marmarasban a kikötőnél voltunk, belljebb a városba nem mentünk, nagyon meredekek az utcái, Toroniba elmentünk a naplementét megnézni, szerintem érdemes volt, átmentünk Vourvouruba, kerestük a mások által emlegetett Narancspartra emlékeztető öblöket, hát nem nagyon találtuk, pár helyen megálltunk, igaz voltak szép öblök. Elmentünk Thessalonikibe a hajókikötőbe, a férjem nagy hajókat szeretett volna látni, persze egy sem volt, csak a rohadt nagy hőség, lehet hogy ott egy kis napszúrást is kaptunk. Benn a városban irdatlan nagy fogalom , mennek mint az őrültek, hamar megelégeltük.
A kislányodnak biztosan lesz barátja, a házban is voltak családok gyerekekkel, kinn a parton meg rengeteg a magyar, ha elég bátor hogy megszólítsa őket, mindig fog találni magának játszótársat.
Ha van még valami, amire nem tértem ki, nyugodtan kérdezz. Képeket nem tudom, tudok e feltölteni, majd megpróbálom ide is, de a mailodra küldök mindenképpen. Üdv.