monkat Creative Commons License 2007.07.29 0 0 310

Off: Érdekelt, utánanéztem, a Tay-Sach , a sarlósejtes anaemia, ami főleg Észak Amerika fekete lakosságánál, ill.bizonyos zsidó népeknél a bevándorlások stb...miatt gyakori, gondolom ezért kötelező az USA-ban szűrni.

A Lorenzo olajában az ALD idegrendszeri rendellenességről van szó, mely X kromoszómához kötött, tehát fiú gyermekeken öröklődik.

De ilyen alapon, ott van még a cisztás fibrózis, PKU, az albinizmus, különboző enzimhiányok,  stb..., amik szintén öröklődőek , kvázi kiszűrhetők. 

Nyilván adott országokban  vannak kötelező szűrések, mert pld.egy bizonyos népcsoporthoz köthetően öröklődnek, mint pld.a Tay-Sach  szindróma.

-on

Őszinte leszek, bennem az hogy betegségre szűrném, eddig fel sem vetődött, csakis a nemiség  megválasztás, szegény Czeizel Endre is évek óta futja a köröket ezzel kapcsolatban, nem biztos, hogy nincs igaza,a tudomány fejlődik, miért ne élnénk vele, főleg ott, ahol ezzel vetélések, halvaszületések, öröklődő betegségekkel lehet számolni.(Az is kimutatott tény pld.hogy valamiért a fiúmagzatok jobban vetélődnek el,de ez nem ide tartozik.)

Nem vagyok képben, de ha bebizonyosodott, hogy egy pár valamilyen génhez kötött örökletes betegség hordozója, akkor sem választhatják meg a gyermek nemét?

Ha engedélyezik a nem megválasztását, én tuti leszabályoznám az igénybevevők körét, nehogy egyesek visszaéljenek ezzel is, miszerint pénzen mindent vásárolni.