zsebi41 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3264

KENYÉRTORTA CUKKINIVEL

Hozzávalók:

6-8 szelet szikkadt kenyér, 2 érett paradicsom karikára vágva, 50 dkg cukkini meghámozva, lereszelve, 4 tojás, 1,5 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt vegyesen (edami, trapista, parmezám, gouda, füstölt, stb...), 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. vegyes zöldfűszer (oregano, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem), 5 ek. olívaolaj, , bors

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

Egy serpenyőben forrósíts meg 3 ek. olívaolajat, tedd rá a cukkinit és kb 8 percig nagy lángon pirítsd, aztán hagyd kihűlni.

Végy elő egy kerek, sütőbe rakható edényt vagy tortaformát, béleld ki sütőpapírral, nehogy kifollyon a töltelék.

2 tojást keverj el a tejszínnel, sózd, borsozd, majd mártsd bele egy pillanatra a kenyérszeleteket. Ezekkel béleld ki az előkészített formát úgy, hogy az oldalán is legyen kb. 3-4 cm magasan perem.

Told be a sütőbe és süsd 5-6 percig.

A maradék tejszínes tojáshoz keverd hozzá a másik 2 tojást. sót, borsot bőven és a zöldfűszerek felét, végül a reszelt sajt 3/4-t.

Ezt a keveréket öntsd rá a cukkinire, keverd el és a sütőből kivett kenyérre, majd rakd ki a tetejét a paradicsomkarikákkal.

Keverd össze a zsemlemorzsát a maradék fűszerrel, fél kk. sóval és a maradék reszelt sajttal. Szórd a paradicsom tetejére és locsold rá a maradék 2 ek. olívaolajat.

Toltd vissza a sütőbe, vedd lejebb a hőmérsékletet 170°C-ra és süsd 20-30 percig, amíg a sajt megpirul és a massza tapintásra megsült (de nem betonkemény!). Langyosan a legfinomabb.

Nagyon finom, különleges és könnyű vacsora, vagy akár köret is lehet!

Kérésed parancs, de tényleg nagyon finom, nálunk másnapra maradt egy szelet de úgy is jó volt.

Hamarosan készítek másikat, mert a menyem panaszkodott, hogy neki nem hagyott a kis fiam.

 

Én növényi tejszinnel készítem avval finomabb mint a rendes főzőtejszinnel.

Előzmény: CBNora (3261)