Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 1790
Értem amit mondasz, de leegyszerűsítve a dolgot, azt mondottad, Isten nem képes előre látni az ember következő lépését, legfeljebb következtethet arra.Szóba jöttek itt már köztünk a Biblia ellentmondásai: Az özönvíz-féle megbánás gyakorta eszembe ötlik,
mint ahogy a bünős elpusztításának megbánása is, ha az hirtelen jó útra tér.Mégis: ezek a beszámolók annyira elszigeteltek, hogy személy szerint nem hiszem, hogy Isten valaha is megbánna bármit, ugyanis a Bibliában az is benne van, hogy "Izraelnek Istene semmit meg nem bán, mert nem ember ő, hogy valamit megbánjon."Ez egy univerzális, minden esetre alkalmazható nyomatékos kijelentés.Ezen kivül mivel fiát a világ alapjainak lefektetése elött elrendelte a közénk való eljövetelre, engesztelő áldozatul/vagy véleményed szerint jó tanítások átadására a szeretetről, értelemszerűen ismerte a jövőt, amelynek világába szükséges volt Jézusnak eljönnie.
Márpedig ha szükséges volt, akkor itt valami javítani való akadt.
Mindez három dolgot feltételez:
-Isten előre látta, hogy Jézus eljövetele szükséges lesz, el is határozta azt.
-Ha Jézus eljövetele szükséges volt, akkor nem gondolhatta, hogy az özönvízzel a problémák véglegesen megoldódnak és az emberek majd a jót fogják cselekedni.
-Ha az özönvíz után is szükséges volt Jézus eljövetele(mert, mint írtam azt e világ alapjainak levettetése elött meghatározta), akkor az ember teremtését eleve meg sem bánhatta, mivel tudta, hogy az özönvíz átmeneti megoldás, az ember továbbra is bűnt fog cselekedni.

Ezek szerint ha ez így van, márpedig így van, akkor az Ábrahám-féle Izsák áldozás, mint be nem következő esemény kapcsán nem állítható, hogy Isten nem tudta, hogy Ábrahám kész-é engedelmeskedni, avagy sem.Akkor sem ha az Írás így szól:"Most már tudom...".Ilyenképpen az ember teremtésének megbánása is egy olyan beszámoló, amely nem felel meg a valósának.Mindkét dolog, emberi szempontból van megjelenítve.
Mint ahogy azt majd ismertetendő igékből látni fogod, az Isten elöretudása a még meg nem történtekről egy alapvető képessége, amit el nemvitathat töle egy ember sem.Ezért az Isten megbánása, vagy a most már tudom-féle kijelentése teljes ellentmondásban áll azzal az általános képpel, amit a Szentírás róla állít.

Az autószerelőről való példáddal kérlek ne állj elő, mert az ide nem illik, főképpen ha
bibliai kijelentések Istent úgy jelenítik meg, mint aki tudja a jövőt!

Sokak számára és számomra is, az emberi filózófálgatás abszolút nem mérvadó, azt teljesen értelmetlennek tekintjük, az egyetlen ami számít: az a Biblia komplex üzenete és világképe, mivel ezt Istennek inspiráltnak tekintjük, de ezen kivül más nem.Az ún. Biblián kivüli "Szent Íratokat" határozottan elutastjuk.
Előzmény: takarito (1787)