12szer Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1779

A "Számára minden jelen" nem azt jelenti, hogy a múlt a jelen és a jövő is számára olyan, mint nekünk a jelen? Azaz mindent egyszerre "él" meg?

Logikailag igaz: ha feltételezzük, hogy Isten mindent tud, akkor tudja a múltat, jelent és a jövőt ”Fölötte áll az időnek.”

Én ezt részben vitatom: 1 Móz. 6,7 És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem.” Ha az ember nem lenne szabad, Isten látná a jövőt, és semmiképp nem teremtene olyant, amit el akar pusztítani, mint én, gyerekkoromban a rosszul sikerült homokvárat.. Továbbmegyek: tétova is, eltörli és megbánja: „1 Móz. 8,21 És megérezé az Úr a kedves illatot, és monda az Úr az ő szívében: Nem átkozom meg többé a földet az emberért, mert az ember szívének gondolatja gonosz az ő ifjúságától fogva; és többé nem vesztem el mind az élő állatot, mint cselekedtem.” És, hogy ne legyek olyan egyszerű mégis állítom: Isten mindenható. Lehet, hogy a mi kedvünkért teremtette az időt? (Ezt ne vedd túl komolyan!)

Előzmény: Ati356 (1778)