-Tamas- Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3097
Nos, most még több nyitott kérdés van bennem:

Én eddig úgy tudtam, hogy kiadói jogot egy-egy új könyv megjelentetésével vásárolnak (Stephen King esetében így van, úgy tudom).
Nézzük az egyetlen példát, ami maradt: Az An Autobiography-t meg kívánja jelentetni az Európa. Chorion 67%-ban, az Agatha Christie Ltd. 33%-ban jogtulajdonos minden egyes esetben, tehát a Chorion diktál. Európa kifizeti a borsos összeget a megjelentetésért + a fordítónak a fordításért, ezzel ő lesz annak a könyvnek a magyar jogtulajdonosa.

Ezek szerint csak egy adott kiadásra (mint pl. a mostani Európa Krimi sorozat könyveinek formája) vesz kiadási jogot 4-5 évre? 4-5 évig van joga az adott formában, gondolom szerződésben meghatározott időszakonként utánnyomásokat megjelentetni? Ha lejár ez a 4-5 év, nem jelentetheti meg újfent?

Függöny tiszta sor lenne, hogy miért írják elő utolsó megjelentetésként. Szunnyadó gyilkosság esetében viszont nem értem, hogy miért nem tették ugyanezt, hiszen a könyv alcíme: Miss Marple utolsó nyomozása. Ha azt az elvet követjük, hogy minden Miss Marple-s könyvet ki kell adni az "utolsó" előtt, akkor még van, amit nem adtak ki (ld. A láthatatlan kéz).

Még a mai nap folyamán csinálok egy listát arról, hogy ha 5 éves intervallumokat nézünk, akkor melyik könyveknek nincs magyar jogtulajdonosa.
Előzmény: Bmatyas_81 (3094)