Oromon Creative Commons License 2007.07.25 0 0 6933

Nem tudom, általános-e. Inkább csak többséginek mondanám. Ahogy a másikat se egyedinek, vagy akár ritkának, csak kevésbé gyakorinak. Szerintem ahol igazán kemény hiriges válás van, ott rendszerint a férfi is megtesz mindent a nő ellen, nem csak fordítva - az nem a páron és pláne nem egyedül a férfin múlik, hogy a kisgyerekes nő szokott többször és nagyobbat nyerni, hanem a nagyon ferde pályán.

Statisztikailag is utánanézhetsz - óvodáskor után sokkal több az apának ítélt gyerek, mint ahogy a közvélemény gondolja, a nagyon pici gyereknek meg a magyar realitást ismerve többnyire tényleg sokkal nagyobb szüksége van anyjára mint apjára.

Nem egyszer tapasztaltam, akár óvodai, akár iskolai szülői értekezleten, babazsúron, játszótéren, szmk-ban, osztálykiránduláson, mindenféle családi ünnepségen és baráti összejövetelen, hogy apa alig-alig fordul elő, anyák vesznek részt mindebben. Sok apának fogalma sincs a gyerekorvos telefonszámáról, arról se, hogy a gyereke milyen gyerekbetegségeken esett át, milyen gyógyszerre érzékeny, milyen ételt szeret, hogy hívják a magyartanárát, miből felelt utoljára, szerelmes-e éppen és ha igen kibe, kik a barátai, ki a kedvenc zenésze... az apák többsége nem tudna kimosni gyerekruhát, nem tudna elkészíteni egy bébiételt (nem a mikrózós konzervre gondolok), fogalma sincs, hogy menstruál-e már a lánya... és sorolhatnám.

Szóval szerintem azt azért ismerjük el, az anyák jellemzően tényleg sokkal többet tudnak a gyerekekről, sokkal többet foglalkoznak velük, kétkeresős családban is.

Előzmény: maestro (6924)