Olyasmiket, mint te - hozzátéve, hogy a pedagógusok kontraszelekciója maga is egyik ok lehet a régi tisztelet elvesztésének, és azt is hozzátéve, hogy szerintem egy-egy megfelelően elhelyezett tanári tockos igenis tiszteletet ébreszt, csak ebben is átestünk éppen a ló túlfelére.
Komoly biológiai tartalma és érthető üzenete van annak, hogy ha a falkavezér demonstratíve megrázza egy kicsit a tiszteletlen ifjoncot, akkor a többire már rá se kell vicsorognia, azok szépen tartják a távolságot. Tisztelik a falkavezér meggyőzően demonstrált erejét. És ez nagyon különbözik attól, mintha mindet széttépné, vagy akár csak megtépné - sőt, éppen azt segít megelőzni, elkerülni.
Nálunk a tanár már egyáltalán nem fegyelmezhet, semmilyen eszköze sincs. Újabban már nemcsak pofontot nem adhat, hanem házifeladatot se, egyest se, sőt, ki se küldhet a teremből. Hogy taníthatná így eredményesen az éppen a korukból fakadóan a lázadást gyakorló kölköncöket? Gyakorolnak rajta szorgalmasan, mert szalmabábu. És mellékesen hülyék maradnak, az agresszivitást viszont jól begyakorolják.
Bocs, hogy kicsit ördög ügyvédje vagyok, éppenhogy a te álláspontodat szoktam képviselni, és számos, átlagnál normálisabb, de tehetetlen mert eszköztelen tanár/tanító barátom szokta mondani nekem, hogy na, csak próbálnád te tanítani őket egy hónapig :-)