bokmark Creative Commons License 2007.07.24 0 0 586

Illö tisztelettel köszöntök ismét mindenkit, régebbieket újabbakat mindazokat akik érdemesnek tartják a fölvetett témát arra, hogy véleményükkel megtiszteljék azt.

"...Itt csak Tamana van. Nincs oldalvágás, elmerülés a lében, stb."

Az van TAMANA, de az VAN.

Ezt nem én mondtam, olvastam. (2006.08.11 20:19:21 (295)) és ha szabad ilyet mondani, számomra igen figyelemreméltó a szerzö hozzáállása a témához amikor AZT mondja:

"A TAMANA jelenség okáról nekem fogalmam sincs, s meglehet, hogy csak az emberiség egységes természetének, a beszéd, szóképzés valamiféle egységes irányultságának a jele. De ez a gondolatom is csak a probléma szőnyeg alá söprésének tűnik, menekülésnek a zaklató kérdések elől. Akárhogy is, jelen esetben nekünk annyi is elég, hogy ez a jelenség -- van."

Jó esztendeje, hogy a téma - talán Vámos-Tóth Bátor halála okán - elakadt úgyhogy máig elég tekintélyes anyagot kellett  átolvasnom, hogy egyáltalán szóhoz jussak.

Itt és most csak címszavakban mert sok beszédnek.... stb, megaztán a 295-ös begyzés elött kb hatvan esetben próbáltam részleteket bemutatni a kutatás mibenlétét illetöen.

- A Tamana, névszerkezeti kutatás...
- Név elemeket (egy, kettö, három...több) vagy un. kárpátazonos névszerkezeteket  gyüjt...
- Térségek, települések erdök, domborzatok, adott terep jellegzetességeit el/megnevezendö...

Mindezekröl részletek a: http://web.telia.com/~u40916719/ honlapon. 

ps.: Tudom, hogy  a tanulmányok nyelvezete nem igazán emészthetö így elsö olvasatban a tudós közöl... nem ír, de a kiegészítö elemek, magyarázatok sok kétkedést megelözhetnek.