Dickens Creative Commons License 2007.07.23 0 0 6265

Nem tudom, csak a kb. 10 évvel ezelőtti helyzetet ismerem, tudom, hogy akkor az ismerősöm esetében az apajelöltnek is alá kellett írni a papírt - habár tény, hogy ettől függetlenül kivitelezhető a döntés az apa nélkül is, mert ezt ki lehet játszani, csakhogy mi a másik alternatíva? Az, hogy ha meg akarja tartani, de az apa nem, akkor az apa javára döntsenek, és ugyanez álljon fordított esetben is. Ha pedig a két leendő szülő közt nincs egyetértés, akkor még mindig szimpatikusabb nekem, ha az anya dönt (tény ugyanis, hogy az ő teste), mint ha az apa. Ráadásul az, hogy az apának kötelességei keletkeznek, csak abban az esetben igazságtalan, ha abba - az állítólag kevés, hisz épp itt beszéltük - százalékba tartoznak, amelyiknél a védekezés megvolt, csak épp nem működött megfelelően, tehát akkor végül is a saját felelőtlensége miatt jár így (ő is, meg az anya is). Ez persze már a kicsit megcsavart része a dolognak, csak ebből a szemszögből is le akartam írni :) A lényeg, hogy vannak olyan helyzetek, amikor valaki óhatatlanul rosszabbul jár - pl. egy leendő apa kevesebb részt vállalhat a döntésből, mint egy leendő anya, de ezt én tényleg igazságosabbnak érzem, mint a fordítottját. Ugyanakkor nem tudom, hogy rendelkezik a jog most, de nem kötelező tudtommal egy gyereket a nevedre venned, nem? Mármint házasságon kívüli kapcsolat esetén - házasságban nyilván a férj a vélelmezett apa. (Tényleg nem tudom.)

Amit te mondasz, mármint, hogy nyilatkozhasson a nemző, az egyébként egyáltalán nem rossz, sőt, abszolút lehetne így, csak ebben az esetben (is) jó volna, ha az állam nagyobb részt vállalna a támogatásból. Nem arra gondolok, hogy támogassák több pénzel a kisgyerekes anyákat (főleg, ha egyedülállók) - bár az se lenne rossz -, hanem legalább arra, hogy ne lehetetlenüljenek el. Lehetne járulékkedvezmény a részmunkaidős állásokat biztosító munkáltatóknak, meg még egy sor intézkedés, és nyilván nőne a születésszám, ha nem a totál bizonytalanba ugranának a gyereket vállalók (hacsak nincs biztos karrierjük - van ilyesmi manapság? - vagy nagy örökségük).

Előzmény: Oromon (6174)